Site icon stiriDB

Primăria Târgovişte vrea să reabiliteze Cinematograful Independența cu bani europeni

Primăria Târgovişte vrea să atragă bani europeni în exerciţiul financiar 2014-2020 pentru a reabilita Cinematograful Independenţa din municipiu, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.

La acest moment Târgoviștea nu mai are niciun cinematograf.

”S-ar putea crea aici un centru multifuncţional. Există programe de finanţare pe acest subiect şi cred eu că şi acest proiect trebuie să facă obiectul preocupărilor noastre (…). Ne-am uitat puţin pe axele de finanţare. La Cinema Independenţa, probabil, va trebui să fie o lucrare de mare amploare, având în vedere că este într-un stadiu destul de avansat de degradare”, a precizat viceprimarul Târgoviştei Cristian Stan.

Anul trecut a existat o bugetare de 500.000 de lei pentru documetaţia tehnică şi începerea lucrărilor de reabilitare la Cinematograful Independenţa, însă banii nu au fost utilizaţi.

”Nu s-a făcut nimic, erau decât pentru studii acei bani. Trebuia făcută o documentaţie de expertizare a clădirii şi după aceea s-ar fi intervenit pe reparaţii. Nu s-a concretizat până în momentul de faţă, voi insista ca pe programe cu finanţare europeană să reuşim să facem ceva cu acest centru de interes din municipiul Târgovişte”, a susţinut Cristian Stan.

Mulți târgovișteni iși amintesc cu plăcere cum mergeau în perioada comunistă, dar și în primii ani după Revoluție, să vadă filme la Independența, la cinematograful Victoria sau la grădina de vară din Parcul Chindia.

Proiectul Cinematografului Independenţa include o sală modernă de conferinţe, una de cinema, de dimensiuni mai reduse decât acum, şi un centru de afaceri. Cinematograful se află în centrul municipiului, lângă Prefectura Dâmboviţa.

În Târgovişte a mai funcţionat un cinematograf, dar a fost preluat de Universitatea Valahia şi transformat, în 2004, în aulă universitară, ulterior în cantină pentru studenţi.

Cinematograful Independenţa a fost construit în 1977 şi are 668 de locuri. Sala principală a cinematografului nu a fost folosită de foarte mulţi ani. Cinematograful a fost preluat în administrare în 2010 de către Primăria Târgovişte de la Regia Autonomă de Ditribuţie şi Exploatare a Filmelor ”România Film”. De atunci singura activitate care are loc în cinematograf este o sală de bingo, într-o încăpere a clădirii.

Conform unui studiu de consum cultural din 2009, făcut public de Primăria Târgovişte, 55,30% dintre târgovişteni nu au mers niciodată la cinema şi doar 8,61 % merg lunar să vadă un film într-o sală de cinematograf, preferând, în mare parte, mall-urile din Bucureşti.