Site icon stiriDB

Primăria Târgovişte: Cinematograful Independenţa, inclus pe lista de investiţii a CNI

Singurul cinematograf din municipiul Târgovişte a fost inclus pe lista de investiţii a Companiei Naţionale de Investiţii, urmând ca Guvernul să decidă acordarea finanţării lucrărilor de reabilitare şi modernizare.

”Compania Națională de Investiții a înscris pe lista sinteză a obiectivelor de investiții din cadrul subprogramului Săli de Cinema, din Programul Național de construcții de interes public sau social și obiectivul “Modernizare și reabilitare Cinematograf Independența”. În urma solicitării făcute de Municipiul Târgoviște, Compania Națională de Investiții a răspuns pozitiv acestui demers, iar în vederea promovării investiției, Municipiul Târgoviște va transmite toată documentația de solicitare motivată pentru subprogramul Săli de Cinema”, se arată într-un comunicat al Primăriei Târgovişte, remis vineri.

În document se arată şi care este modalitatea de obţinere a finanţării.

”Conform procedurii, CNI va întocmi lista sinteză a obiectivelor propuse spre finanțare pentru subprogramul Săli de Cinema și o va transmite Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, pentru a fi aprobată prin ordin al Ministrului. Lista sinteză astfel aprobată este documentul ce va sta la baza întocmirii listei obiectivelor de investiții și a fundamentării alocațiilor bugetare necesare în vederea finațării acestora”, se mai spune în comunicatul de presă al Primăriei Târgovişte.

Reprezentanţii primăriei spun că anul viitor ar putea începe lucrările.

”Avem convingerea că nu mai târziu de anul viitor vor demara lucrările la obiectivul Cinematograf Independența, iar târgoviștenii se vor putea bucura de proiecții cinematografice de calitate chiar în orașul lor”, se arată în comunicatul Primăriei Târgovişte.

Cinematograful Independenţa se află în centrul municipiului Târgovişte, lângă Prefectura Dâmboviţa.

În Târgovişte a mai funcţionat un cinematograf, dar a fost preluat de Universitatea Valahia şi transformat, în 2004, în aulă universitară, ulterior în cantină pentru studenţi.

Cinematograful Independenţa a fost construit în 1977 şi are 668 de locuri. Sala principală a cinematografului nu a fost folosită de foarte mulţi ani. Cinematograful a fost preluat în administrare în 2010 de către Primăria Târgovişte de la Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor ”România Film”. De atunci singura activitate care are loc în cinematograf este o sală de bingo, într-o încăpere a clădirii.

Acum clădirea este părăsită şi aflată într-o stare avansată de degradare.

Conform unui studiu de consum cultural din 2009, făcut public de Primăria Târgovişte, 55,30% dintre târgovişteni nu au mers niciodată la cinema şi doar 8,61 % merg lunar să vadă un film într-o sală de cinematograf, preferând, în mare parte, mall-urile din Bucureşti.