Proiectele europene derulate în Târgovişte au avut corecţii financiare de 100 de miliarde de lei vechi, a spus, joi, la şedinţa de consiliu local, primarul interimar al Târgoviştei Cristian Stan.
Acesta a justificat de ce e nevoie de o nouă structură în cadrul primăriei, care să se ocupe atât de derularea proiectelor europene din prezent, cât şi de accesarea unora noi.
Alte date relevante anunţate de edil au fost cele legate de proiectele europene care sunt în derulare acum în municipiu: la 23 de proiecte sunt 22 de sancţiuni financiare.
”În perioada 2007-2014 avem corecţii financiare de 100 de miliarde de lei vechi (10 milioane de lei, n.r.). Totodată există în programul operaţional 2014-2020 o axă dedicată municipiilor reşedinţă de judeţ şi alte câteva axe care pot fi accesate şi care trebuie să fie accesate de municipiul Târgovişte şi cred că este vital pentru acest oraş să avem o echipă de accesare, implementare, urmărire a proiectelor europene pentru perioada următoare. Nu vreau ca pe proiectele europene care urmează să fie accesate de această nouă structură organizatorică să mai avem asemenea corecţii financiare. Acum avem 23 de contracte cu finanţare europeană semnate, 10 dintre aceste contracte sunt supuse corecţiilor financiare, unele contracte au mai multe corecţii. Astfel, la momentul de faţă avem 23 de contracte semnate şi 22 de sancţiuni financiare aplicate”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Consilierii locali din Târgovişte au aprobat, joi, noua organigramă a primăriei ce prevedea şi direcţia ce se va ocupa de proiectele europene.
Proiectele cu finanţare nerambursabilă care se derulează la nivelul Primăriei Târgovişte se cifrează la valoarea de 369 de milioane lei.
”Este o sumă imensă, o sumă care necesită o structură proprie de gestionare şi coordonare”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Acesta a adăugat că sunt probleme în derularea PIDU-rilor (Planuri Integrate de Dezvoltare Urbană, n.r.), dar că nu pot fi reziliate contractele acum, din cauză că s-ar pierde banii europeni.
”În aceste câteva luni care au mai rămas până la sfârşitul exerciţiului financiar există instrucţiuni care spun că până la 20 noiembrie anul acesta trebuie dată ultima situaţie de lucrări. Este imposibil în acest context să te apuci să reziliezi contractul de execuţie, de dirigenţie de şantier şi aşa mai departe pentru că este imposibil să mai poţi să faci o achiziţie, să ai pretenţia că mai poţi deconta un ban din fonduri europene”, a afirmat Cristian Stan.
Corecţiile financiare se aplică din cauza unor nereguli în achiziţia sau derularea lucrărilor, iar asta înseamnă că se pierd banii europeni aferenţi corecţiilor (5%, 10%, 25% din valoarea proiectului, după caz), iar lucrările sunt suportate în acel procent de bugetul local.