Site icon stiriDB

Primăria Moreni vrea să realizeze un Muzeu al Petrolului

petrol

Primăria din Moreni vrea să realizeze în municipiu un Muzeu al Petrolului, o parte urmând să fie amenajat în aer liber cu diferite tipuri de sonde, iar altă parte, în special fotografii şi documente, urmând a fi expuse într-o clădire special amenajată, scrie Agerpres.

”Avem un proiect tehnic realizat, aşteptăm să vedem dacă pe axele care se vor deschide se vor finanţa astfel de activităţi şi să înfiinţăm la nivel de Moreni un Muzeu al Petrolului, localitatea pe care o vedem cea mai îndreptăţită de a avea un astfel de muzeu. Mai fac precizarea că în România mai există un astfel de muzeu la Ploieşti şi avem informaţia că s-ar dori să se închidă muzeul din Ploieşti sau să se găsească o altă locaţie, se discuta despre mutarea lui în Câmpina. Am făcut nişte demersuri la Prahova să vedem dacă găsim înţelegerea ca muzeul să fie mutat ca locaţie în Moreni, iar ulterior să îl dezvoltăm astfel încât Moreniul să aibă un Muzeu al Petrolului, iar localitatea să devină atractivă şi din punctul acesta de vedere”, a declarat primarul din Moreni, Constantin Dinu.

Acesta spune că există o hotărâre de consiliu local în care este prevăzută locaţia viitorului Muzeu al Petrolului.

Constantin Dinu, primarul municipiului Moreni

”Locaţia muzeului am găsit-o undeva pe malul Cricovului, vizavi de Schela de petrol, avem un protocol chiar şi cu Schela pentru a ne da anumite echipamente şi anumite utilaje pe care dumnealor le scot din uz. Printr-o hotărâre de consiliu este fixată acestă locaţie, este undeva la vreo două hectare de teren. Am dori ca acest muzeu să fie, pe de o parte, în aer liber, cu nişte echipamente mai mari, iar pe de altă parte, anumite exponate, fotografii şi aşa mai departe, să fie amenajate într-o clădire. Există şi clădirea, suntem în discuţii să o achiziţionăm, totul depinde de unde o să găsim noi partea de finanţare pentru proiect”, a mai spus primarul din Moreni.

Localitatea Moreni este cunoscută cu tradiţie în domeniul extragerii petrolului.

”Viaţa economică şi socială a localităţii a suferit permanent transformări, cea mai importantă fiind cea din 1904 când apare prima sondă modernă. Administrativ, comuna Moreni apare în 1864. Din 1897 se stabilizează organizarea administrativa a comunei Moreni; având în componenţa sa satele Tisa, Stavropoleos, Ţuicani şi Pleaşa.

În anul 1931, Comuna Stavropoleos este o unitate administrativă de sine stătătoare, încercarea de a schimba numele localităţii în “Aurul Negru” nefiind însă acceptată de autorităţi. Din anul 1691 s-a exploatat petrol, a fost primul loc din România si de fapt al treilea din lume unde s-a întamplat acest lucru”, se arată pe pagina de internet a Primăriei Moreni (primariamoreni.ro), la secţiunea ‘istoria localităţii’.