Site icon stiriDB

Primar Valea Mare: Mulţi primari se gândesc dacă să acceseze bani europeni pentru că nu au timp de implementare

miu-constantin-valea-mare

Mulţi primari se gândesc dacă să mai acceseze sau nu fonduri europene, în condiţiile în care tergiversarea din acest domeniu îi face să se întrebe dacă mai au timp să implementeze proiectele, a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, primarul din localiatea dâmboviţeană Valea Mare, Miu Constantin.

”Tot vorbim de fonduri europene, dar lucrurile aici merg foarte greu (…). Mă gândesc de ce se tot tergiversează proiectele europene şi durează foarte mult din momentul în care depui proiectul până ai vizita în teren, durează şapte-opt luni. În condiţiile în care suntem în 2016, până la contractare poate mai durează un an, până faci licitaţia încă un an. Şi lucrările mari ştiţi cu toţii că au termen de implementare 18-24 de luni, dacă facem un calcul simplu ne ducem undeva în 2020 şi asta nu este în regulă, pentru că în 2020 se va termina finanţarea europeană”, a spus primarul din Valea Mare, Miu Constantin, citat de Agerpres.

Edilul susţine că, în condiţiile în care administraţiile locale nu reuşesc să implementeze în perioada exerciţiului financiar proiectele europene accesate, primăria respectivă riscă să primească corecţii financiare care pot duce chiar la faliment.

”Foarte multe primării o să se gândească de zece ori dacă semnează un contract în 2018 şi are o durată de 24 de luni, dacă mai semnează sau nu pentru există acel risc să nu poţi să îl implementezi şi să dai toţi banii înapoi şi astfel poţi trimite unitatea administrativ teritorială în insolvenţă. Şi aici eu cred că noul Guvern va trebui să găsească soluţii imediate ca mecanismele şi măsurile care sunt la momentul ăsta deschise să meargă un pic mai repede”, a precizat primarul din Valea Mare, Miu Constantin.

Acesta a adăugat că o altă problemă cu care se confruntă administraţia locală este lipsa personalului de specialitate.

”În cadrul primăriilor, din discuţiile pe care le-am avut şi cu alţi primari, ne confruntăm şi cu lipsa personalului de specialitate şi deficitul de personal. De exemplu, foarte mulţi primari se vaită de lipsa experţilor pe achiziţii publice”, a adăugat primarul Miu Constantin.