Site icon stiriDB

Premier League, cel mai bine reprezentat campionat in cupele europene

Schimbarea regulamentului care a avut loc in urma cu cativa ani a permis celor mai puternice patru campionte din Europa sa aiba pana la sapte echipe in cupele europene. Premier League este unul dintre aceste campionate, care se bucura de cele mai multe echipe in editia grupelor Europa si Champions League.

Supranumit cel mai puternic campionat de fotbal din lume, Premier League a dat in editia trecuta de campionat toate finalistele celor doua competitii europene. Anglia egala un record vechi de 35 de ani, dupa succeul lui Chelsea in jocul cu Arsenal, in Europa League, iar Liverpool castiga inca un Champions League dupa un duel cu londonezii de la Tottenham. Lucrurile s-au confirmat din nou si in editia 2019/2020 a cupelor europene are cele mai multe reprezentante.

Sapte echipe vor juca sa intre pentru o calificare in fazele superioare si conform listei cu pariuri online pentru Anglia, sase dintre ele sunt favoritele caselor de pariuri sa se califice mai departe. Manchester City si Manchester United sunt principalele favorite la ridicarea celor doua trofee in sezonul acesta. Ele fac parte din grupul celor sapte echipe care reprezinta campionatul englez in plan european.

Sapte pentru Europa

Schimbarea regulamentului Uefa permite primelor patru clasate din cele mai puternice patru campionate (La Liga, Premier League, Bundesliga, Serie A) sa se califice direct in grupele Ligii Campionilor. Astfel, se poate ajunge ca cel mult cinci echipe dintr-un asemenea campionat sa ajunga in grupele celei mai puternice editii destinate echipelor de club din Romania. Pentru prima oara in istoria celei mai importante competitii intercluburi destinate fotbalului de pe batranul continent, cinci echipe dintr-o singura tara s-au calificat in optimile de finala. A fost cazul in sezonul 2017/2018, atunci cand cinci echipe din Premier League s-au calificat in grupe.

Desi doua echipe din Anglia au castigat editia trecuta a cupelor europene, ambele au terminat sezonul regulat printre primele patru. Daca nu se intampla asa, atunci din nou aveam cinci echipe din Premier League in grupele celei mai tari competitii europene destinate echipelor de club. Astfel, in sezonul 2019/2020, Manchester City, Liverpool, Chelsea si Tottenham joaca in grupele Ligii, iar Wolverhampton, Manchester United si Arsenal in Europa League.

Un singur new entry in 2019

Daca Arsenal, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea si Tottenham sunt abonate an de an la cupele europene, Wolverhampton este o surpriza. Locul 7 la finele editiei trecute de campionat, pentru a accede in grupele Europa League a fost nevoita sa joace mai multe tururi de calificare. Printre altele, in play-off-ul competitiei a stat fata in fata cu reprezentanta Italiei, Torino, pe care a invins-o in ambele manse.

Calificarea aceasta a echipei de pe “Molineaux” este una in premiera in noul format al editiilor cupelor europene. Desi nu este straina de Europa, Wolves nu mai reusea sa se califice din sezonul 1980/81. Totusi, aceasta participare in Europa League se pare ca are un impact neasteptat in campionat, unde nu se descurca deloc bine.

Programul echipelor din Anglia in cea de-a doua etapa a grupelor cupelor europene