Site icon stiriDB

Port şi tradiţii populare din Dâmboviţa, prezentate de Ansamblul Fir de Dor în Italia

DCIM100MEDIAAnsamblul folcloric Fir de Dor din Dâmboviţa a participat, în perioada 12-16 septembrie, la Festivalul Folkloriamo nel Polesine ce a avut loc în provincia Veneto, Italia.

În cadrul festivalului, Fir de Dor a prezentat costume tradiţionale româneşti, dansuri populare şi tradiţii specifice judeţului Dâmboviţa.


                    VEZI GALERIE FOTO

Ansamblul dâmboviţean a promovat costumul tradiţional românesc în defilări stradale în Rovigo, Adria, Rosolina Mare şi Anguillara. De asemenea au fost susţinute reprezentaţii în aceste oraşe, iar românii stabiliţi aici şi-au exprimat bucuria şi au fost emoţionaţi de reîntâlnirea cu dansul şi portul strămoşilor lor.

Ansamblul Fir de Dor a participat la festivalul din Italia cu peste 20 de membri. Din România au mai fost prezenţi la Festivalul Folkloriamo nel Polesine grupul Flori Dâmboviţene, precum şi ansamblurile Dor Teiuşan din Alba şi Mugurelul din Prahova.

Grupurile din România au fost primite de primarii din Adria şi Anguillara.

”Mă bucur că avem printre noi oaspeţi din România, eu cred că fiecare stat din Uniunea Europeană trebuie să îşi promoveze valorile tradiţionale. Sunt impresionat de frumuseţea costumelor din România şi de talentul tinerilor prezenţi aici. În Uniunea Europeană trebuie să fim uniţi şi ce este important de subliniat e că toţi avem aceleaşi drepturi”, a spus primarul din Anguillara, Luigi Polo.

La Anguillara delegaţia română a participat la o sărbătoară locală de tradiţie în zonă, Sărbătoarea Cartofului American, eveniment ce marchează perioada recoltei acestei specii de cartofi care se cultivă în zonă.

Reprezentanţii delegaţiei din Dâmboviţa au spus autorităţilor din Aguillara că şi în judeţul nostru există o localitate cu tradiţie în cultivarea cartofului, Lunguleţu, iar autorităţile locale italiene s-au arătat interesate de un proiect de colaborare între cele două localităţi.