Peștera Ialomiţei, inaugurată după reabilitarea cu fonduri europene

pestera-ialomitei-1

Peştera Ialomiţei din masivul Bucegi a fost inaugurată, sâmbătă, după reabilitarea cu fonduri europene de 6,4 milioane de lei.

Peştera Ialomiţei are o lungime de circa 1.100 de metri, dintre care 450 sunt accesibili şi amenajaţi pentru vizitare.

”Inaugurarea noastră are un sens foarte aplicat şi determinant pentru ceea ce ne dorim şi ne închipuim că trebuie să însemne un habitat turistic adecvat publicului, atât celui pasionat şi prizonier frumuseţii muntelui, cât şi turiştilor de ocazie”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

pestera-ialomitei-3

Intrarea peşterii este orientată spre est, iar gura peşterii, sub formă de semielipsă, are o înălţime de 20 metri şi o lăţime de 16 metri. Temperatura în peşteră oscilează între 4 şi 6 grade Celsius. Umiditatea este destul de mare, între 85 şi 100%.

Fondurile necesare reabilitării au fost accesate de Consiliul Judeţean Dâmboviţa prin programul Operaţional Regional 2007-2013. Valoarea proiectului a fost de 6,4 milioane de lei, din care nerambursabili 4,6 milioane de lei.

Contractul de finanţare a fost semnat în 2012, iar lucrările de execuţie au demarat doi ani mai târziu.

pestera-ialomitei-4

În cadrul proiectului a fost modernizată aleea de acces la peşteră, căile de acces în interiorul peşterii, au fost refăcute instalaţiile electrice şi a fost amenajat un punct de informare turistică. La intrarea în peşteră a fost instalată o scenă pentru oficierea de slujbe sau pentru susţinerea unor concerte.

Şi la inaugurare a avut loc un concert de muzică clasică susţinut de Camerata Muntenia din subordinea Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

pestera-ialomitei-7

Au fost prezenţi la inaugurare miniştrii Eugen Teodorovici, Sorin Câmpeanu, Graţiela Gavrilescu, precum şi europarlamentarul Viorica Dăncilă. Prezent a afost şi fostul premier Adrian Năstase. Au mai participat la inaugurarea Peşterii Ialomiţa oficialităţi locale, parlamentari, precum şi numeroşi turişti.

Peştera Ialomiţei este deschisă de marţi până duminică, între orele 9:00 – 18:00.

Taxă intrare: 10 lei pentru adulţi, 5 lei pentru copii. În ziua inaugurării accesul este gratuit.

În această perioadă pe platoul Padina Peştera are loc festivalul Padinafest, în cele patru zile ale manifestării organizatorii aşteptând circa 10.000 de participanţi.

pestera-ialomitei-5

pestera-ialomitei-6

pestera-ialomitei-2

error: Conţinut protejat !!