Palatul Brâncovenesc de la Potlogi va fi inaugurat pe 29 noiembrie

palat-potlogi-2015

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi va fi inaugurat duminică, după lucrările ample de renovare cu fonduri europene.

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârşitului de secol XVII.

Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.

Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.

Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul se afla într-o stare avansată de degradare, prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.

Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).

Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită. Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.

După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.

error: Conţinut protejat !!