Site icon stiriDB

Padina-Peştera trebuie să devină staţiune de interes naţional să poată fi accesate fonduri UE

Staţiunea din zona montană a judeţului Dâmboviţa, Padina-Peştera, trebuie să devină de interes naţional şi să includă şi localitatea Moroeni pentru a îndeplini condiţiile şi a putea fi accesaţi bani europeni, susţine preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

”I-am dat o temă Institutului de Cercetări pentru Turism, suntem încă în discuţii cu ei, nu am semnat încă un contract, legat de dezvoltarea unei staţiuni de interes naţional, căreia să-i spunem Moroeni – Padina – Peştera. Dacă adăugăm Moroeniul, (…) ca parte integrantă, atunci îndeplinim condiţiile referitoare la locurile de cazare, la existenţa unui dispensar medical, la existenţa bancomatelor, de exemplu, avem nevoie de staţie de carburanţi, avem nevoie de alte dotări pe care comuna Moroeni le are parţial şi, atunci, obţinerea titlului de staţiune turistică de interes naţional va fi mai uşoară”, a precizat Ţuţuianu.

Acesta a adăugat că pe exerciţiul financiar 2014-2020 nu se pot accesa bani europeni pentru dezvoltarea staţiunii montane Padina-Peştera din cauză că nu este declarată de interes naţional.

”Dacă am fi avut această denumire (Moroeni-Padina-Peştera, n.r.) şi am fi fost autorizaţi ca staţiune de interes naţional, am fi avut posibilitatea să luăm bani pe POR 2014 – 2020. În condiţiile de astăzi, nu avem posibilitatea să accesăm bani europeni, deci iată cât de important este să fii staţiune de interes turistic naţional. Care sunt intenţiile de viitor. Ca să facem staţiunea aceasta de interes naţional, trebuie să avem drumuri, trebuie să stabilim pe unde facem drumuri, şi care sunt drumurile de interes judeţean, de interes local şi să le gândim unitar, trebuie să avem parcări publice, expropriem probabil terenul, deoarece consiliul judeţean nu are proprietate, trebuie să creăm un centru de servicii publice unde să avem pompieri, jandarmi, poliţie”, a mai spus preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Oficialul a subliniat importanţa unei dezvoltări coerente a staţiunii, ”pentru a nu deveni un kitsch”.

”Trebuie să vedem cine dezvoltă acolo locaţii turistice şi în ce condiţii dezvoltăm locaţiile turistice şi i-aş ruga, aici, pe arhitecţi să se gândească la acest lucru. N-aş vrea să facem un kitsch la Moroeni, ci o staţiune modernă. Trebuie să facem un regulament de urbanism, care să prevadă clar că se utilizează, de eemplu piatra, lemnul, sticla (…). Trebuie să gândim unde vom dezvolta reţelele de utilităţi: energie electrică, gaze, apă, canal, staţie de epurare, iluminat public. Toate acestea fac parte dintr-un program pe care trebuie să începem să-l discutăm în strânsă conexiune cu Planul de Management al Parcului Natural Bucegi”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Declaraţiile au fost făcute, vineri, la o întâlnire a conducerii Consiliului Judeţean Dâmboviţa cu reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în derularea Planului de Management al Parcului Natural Bucegi.

La întâlnire au participat parlamentarii dâmboviţeni Valentin Calcan, Leonardo Badea și Ionuț Săvoiu, reprezentanţi ai Agenţiei pentru Protecţia Mediului Dâmboviţa, ai Parcului Natural Bucegi, ai Oficiului Judeţean de Cadastru, Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Arhiepiscopiei Târgoviştei, Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, Direcţiei Silvice Dâmboviţa, ai Grupului de acţiune Locală Leaota – Bucegi şi primarii mai multor localităţi din zona Moroeni – Padina – Peştera.