Orele de curs ar putea fi suspendate, la Târgovişte, în şcolile fără încălzire
Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Dâmboviţa susţine că ar putea fi suspendate orele de curs în şcoli din Târgovişte la care nu s-a finalizat montarea centralelor termice, până când sistemul de încălzire va fi funcţional.
Conducerea inspectoratului este de părere că în şcolile cu clase I-IV ar trebui suspendate orele, iar în celelalte ar putea să fie micşorate orele de curs la 35 de minute.
În această situaţie sunt 17 şcoli şi licee din Târgovişte, în care montarea centralelor termice nu s-a finalizat, iar termenul este luna ianuarie.
Inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Dâmboviţa Ovidiu Băsceanu a declarat că a fost informat Ministerul Educaţiei Naţionale cu privire la această situaţie şi se aşteaptă decizia ministerului.
”Am avut o şedinţă cu cei 17 directori de şcoli, opt de la gimnaziu şi nouă de la licee, unde nu se furnizează căldură din cauză că nu s-a finalizat montarea centralelor şi le-am comunicat datele ferme pe care le am din dicuţiile cu reprezentanţii primăriei. Avem de la primărie o adresă oficială cu termene. Ce am făcut noi, am informat ministerul cu privire la acestă situaţie”, a spus Băsceanu.
Acesta susţine că trebuie luată o decizie, mai ales că temperaturile din ultimele zile au fost scăzute, iar în clasele de curs este foarte frig.
”Trebuie să luăm o decizie, mai ales pentru şcolile gimnaziale care au clase I-IV, să luăm o decizie, să vedem în funcţie de evoluţia vremii din următoarele zile mergem până la soluţia extremă să suspendăm cursurile şi să recuperăm materia pe parcursul anului şcolar sau chiar în vacanţă. Aşteptăm o decizie din partea ministerului. Dacă nu, o să luăm noi o decizie punctual pe fiecare şcoală, pentru că sunt şcoli, cum ar fi de exemplu Şcoala 3 sau Şcoala 5 care au fost reabilitate termic, iar acolo temperatura este suportabilă, sunt câteva grade mai mult decât în alte şcoli care nu sunt reabilitate termic. În funcţie de ce ne vor comunica şi directorii de şcoli, vom lua o decizie mergând până la suspendare cursuri”, a declarat inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Dâmboviţa Ovidiu Băsceanu.
În clasele neîncălzite au fost puse radiatoare electrice sau aeroterme, însă acestea nu fac faţă şi sunt cazuri în care trebuie folosite alternativ în clase din cauză că sistemul electric al şcolii se supraîncarcă şi cedează.
”Conducerile şcolilor au convocat consilii profesorale şi cu asociaţia de părinţi şi dacă vremea se menţine rece vom merge la această decizie, măcar pentru elevii din clasele mici să supendăm cursurile, iar pentru celelalte să micşorăm orele la 35 de minute şi cinci minute pauză. Avem şi clase de a VIII-a şi de a XII-a şi aici este mai greu de recuperat materia, trebuie parcursă într-un anumit ritm pentru că au examene naţionale”, a spus inspectorul şcolar general adjunct Ovidiu Băsceanu.
”Nu vrem să ne îmbolnăvim copiii, profesorii, vrem să facem învăţământ de calitate”, a adăugat acesta.
În cazul în care părinţii nu vor să mai trimită copiii la şcoală din cauză că este foarte frig în clase, absenţele vor fi motivate.
”Absenţele vor fi motivate în baza unei solicitări scrise a părinţilor. Dacă vin la şcoală elevii şi ppleacă, atunci punem absenţe pentru că nu ştim unde pleacă în orele următoare. Dacă părinţii îi reţin acasă, atunci se motivează absenţele, apoi se încearcă recuperarea orelor, am discutat cu directorii de şcoli pentru reluarea unor teme. Încercăm soluţiile benefice pentru copii”, a precizat inspectorul şcolar general adjunct al IŞJ Dâmboviţa, Ovidiu Băsceanu.
În privinţa grădiniţelor din Târgovişte, acestea sunt dotate cu centrale termice, cu excepţia uneia.
”Mai este o singură grădiniţă, numărul 16, care nu are sistem de încălzire. Are termen de execuţie montare centrală până în luna ianuarie. Acolo a fost anulată licitaţia, s-a reluat procedura. Din câte ştiu eu acolo deja părinţii nu îşi mai trimit copiii la grădiniţă, decât foarte puţini”, a afirmat Băsceanu.
Situaţia din Târgovişte este generată de intrarea în insolvenţă a Termica, societatea nemaifurnizând niciun fel de serviciu din luna mai a acestui an.
Conducerea Primăriei Târgovişte a venit încă de anul trecut cu o propunere de montare de centrale în şcoli, blocuri ANL şi sociale, precum şi în unele clădiri ale instituţiilor publice, însă a fost respinsă propunerea de consiliul local. Motivaţia a fost că valoarea proiectului este foarte mare.
Consiliul Local Târgovişte a luat o decizie de montare de centrale abia în lunile septembrie-octombrie .