Site icon stiriDB

Oana Vlăducă (PSD): Ziua Mondială a Radioului, o zi cât o istorie

Ziua Mondială a Radioului este un moment în care trebuie să le mulţumim, odată în plus, celor care, prin activitatea lor au devenit o voce şi care contribuie, prin muncă şi obiectivitate, la reafirmarea importantului principiu al libertăţii presei şi la menţinerea ideii de dezbatere publică, susţine, într-o declaraţie politică, remisă marţi, deputatul PSD Oana Vlăducă.

Ziua Mondială a Radioului este marcată pe 13 februarie.

”Este o zi specială în care este reconfirmată puterea fascinantă a radioului, pe care îl putem asculta acasă, în maşină sau în multe alte locuri, care ne lansează teme serioase de meditaţie sau care ne oferă clipe de deconectare şi care îşi face clipă de clipă datoria de aduce oamenii laolaltă, uniţi de magia cuvântului care învinge distanţele de orice fel. Se cuvine să facem le mulţumim oamenilor de radio pentru tot ce au făcut şi fac în slujba ascultătorilor şi să le urăm  la multe şi frumoase împliniri!”, precizează deputatul PSD de Dâmboviţa Oana Vlăducă, membru al Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaţilor.

În declaraţia intitulată ”13 februarie, Zoua Mondială a Radioului, o zi cât o istorie”, parlamentarul social democrat subliniază că, încă de la apariţia sa, radioul a fascinat lumea, prin forţa mesajului transmis, iar astăzi face parte din viaţa noastră.

”Apariţia radioului a avut efecte imediate pe plan social, economic, militar, dar şi pe tărâm cultural. Radioul s-a construit în ani de muncă şi mulţi au fost cei care au pus câte o cărămidă la ridicarea acestui edificiu, contribuind la evoluţia sa. Dacă facem recurs la memorie, putem pleca de la cel considerat inventatorul său, Nicola Tesla, mai apoi amintindu-l pe Reginald Fessenden, primul om care a transmis un mesaj vocal prin intermediul undelor radio, dar şi pe mulţi alţii. Acum radioul este un mijloc prompt şi eficient de transmitere a informaţiei, un univers dinamic, mereu în pas cu evenimentele, dar şi cu nevoia de înnoire”, mai spune Oana Vlăducă.

Parlamentarul vorbeşte şi despre momentele de referinţă din istoria radioului de la noi din ţară.

”Nu putem uita că şi istoria radioului România este bogată, putând aminti la acest capitol momente de referinţă, dar mai ales personalităţi ale căror nume nu pot fi uitate niciodată. Istoria radioului din ţara noastră consemnează faptul că la 22 decembrie 1927, Consiliul de Miniştri a aprobat înfiinţarea Societăţii de Difuziune Radiotelefonică din România, actuala Societate Română de Radiodifuziune. Aproape un an mai târziu, la 1 noiembrie 1928, la ora 17.00, aveau să fie auzite, în eter, cuvintele: ”Alo, Alo aici Radio Bucureşti, România”. Prin aceste cuvinte rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei româneşti, prindea viaţă postul naţional de radio şi se deschidea un drum, deloc uşor, marcat de multe evenimente”, declară deputatul Oana Vlăducă.

În declaraţia politică se mai arată că radioul aduce buletine de ştiri care ne conectează în timp real cu evenimente de actualitate care se petrec aproape de lângă noi sau de la celălalt capăt al lumii, ne oferă programe care ilustrează diferite domenii de activitate, dar, nu în ultimul rând, îşi deschide larg porţile în faţa actului cultural-artistic, promovând şi chiar producând evenimente de înaltă ţinută.

”Înainte de toate, însă, radioul este cu şi despre oameni. Realizatorii, producătorii şi prezentatorii de radio ne înlesnesc întâlniri pe calea undelor cu celebrităţi din zone cultural-artistice, personalităţi ale ştiinţei, nume ale sportului care reuşesc să atingă performanţa. În acelaşi timp, ne aduc în atenţie opinii, probleme şi aşteptări ale oamenilor simpli, care reflectă preocupări actuale, aspecte importante ale vieţii de zi cu zi. Astfel, radioul este o prezenţă constantă a vieţii noastre şi reprezintă un factor de coeziune, un mijloc de educaţie şi un promotor de cultură”, mai spune deputatul PSD Oana Vlăducă.