O nouă reabilitare a Curţii Domneşti Târgovişte, cu bani europeni

Autorităţile judeţene din Dâmboviţa au pregătit un nou proiect european de reabilitare a Curţii Domneşti din Târgovişte, valoarea acestuia fiind de circa 5 milioane de euro.

”În proiectul nou este vorba despre consolidarea Turnului Chindiei, despre refacerea Bisericii Paraclis, este amprenta acolo, şi despre o serie întreagă de consolidări la obiective din interior. Eu cred că se va face cu respectarea normativelor şi, să spunem aşa, a cerinţelor, pentru că ne cere acolo viză de la Comisia Naţională a Monumentelor Istorice, eu nu cred că vom pune gresie”, a declarat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Întrebat dacă acest proiect va corecta unele erori ale proiectului anterior, derulat în urmă cu câţiva ani, şi care a creat anumite discuţii după ce au fost folosite termopane şi gresie la reabilitarea Curţii Domneşti, Oprea a răspuns negativ.

”Nu putem să o facem. Sunt nişte probleme, dar nu le vom putea rezolva pe proiectul nou. Le vom face în timp prin resursele alocate de Complexul Muzeal”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.

Noul proiect de reabilitare a parcurs etapa de evaluare tehnică şi financiară, obţinând un punctaj bun la criteriile de selecţie.

”În urma parcurgerii etapei de evaluare tehnică şi financiară, proiectul a obţinut un punctaj de 90 de puncte din totalul celor 100 de puncte posibile, întrunind, astfel, la parametrii optimi, majoritatea criteriilor de selecţie. Lucrările de conservare şi restaurare aferente investiţiilor propuse prin proiect vizează următoarele obiective: ruinele Bisericii Paraclis, Turnul Chindiei, Biserica Sf. Vineri – Domnească Mică şi Biserica Domnească Adormirea Maicii Domnului. Toate obiectivele în cauză sunt componente ale Ansamblului Monumental ‘Curtea Domnească’, monument istoric de valoare naţională, categoria A”, se arată într-un comunicat al Consiliului Judeţan Dâmboviţa.

În 2008, cu termen de realizare de trei ani, au demarat lucrări de restaurare la Curtea Domnească Târgovişte, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro, iar specialiştii, dar şi autorităţile şi turiştii au fost intrigaţi că la lucrări s-au folosit termopane la închiderea unei săli, dar şi gresie în aceeaşi locaţie. La scurt timp după reabilitare au apărut probleme cu condensul, apa curgea pe pereţi, iar angajaţii complexului puneau găleţi pentru a o colecta.

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti .

Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile curţii domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

error: Conţinut protejat !!