O altă neregulă ascunsă de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa
Zeci de contoare de apă de scări de bloc din Titu au fost descoperite desigilate, iar unele montate invers pentru a scădea consumul real, incidentul nefiind comunicat de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa timp de o lună.
Compania de apă nu a dat niciun comunicat, nu a spus nimic despre acest incident, până ce presa nu a aflat şi a relatat despre el.
La o lună de la descoperirea contoarelor desigilate sau montate invers la Titu, conducerea companiei de apă a organizat o conferinţă de presă având ca teme stadiul lucrărilor pe POS 1 Mediu şi recensământul abonaţilor şi a răspuns şi la întrebarile jurnaliştilor pe tema neregulilor descoperite la Titu.
Nu este pentru prima dată când compania de apă ascunde incidentele, de la cazul apei infestate cu dejecţii de la Aninoasa, la apa cu detergenţi furnizată la Găeşti etc. Despre toate acestea au fost date informaţii abia după ce au fost descoperite de presă.
”Au fost verificate 51 de scări de bloc şi au fost depistate 39 de contoare cu sigiliul rupt, din care 14 erau montate în sens invers. Inspectorii care au descoperit acest lucru au făcut o informare. S-a constituit o comisie pentru a verifica ce s-a întâmplat. Pe 25, 26 mai comisia îşi va încheia activitatea şi va prezenta concluziile. Atât timp cât şi la Titu şi oriunde este cineva legat neconform sau fără ştiinţa companiei la branşament este fraudă. Nu am anunţat Poliţia, am considerat că este normal să facem o analiză internă şi apoi să facem asta”, a precizat directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa (CATD), Mircea Constantin.
Acesta recunoaşte că pe 22 aprilie s-a descoperit neregula. Întrebat ce a făcut compania timp de o lună şi de ce nu a anunţat Poliţia, directorul Mircea Constantin a spus: ”nu a trecut o lună şi încă o dată vă spun eu am dat un verdict aici şi spune aşa: oficiul juridic rog punct de vedere asupra acestor abateri”.
Reprezentantul stiriDB a insistat să îl întrebe pe director dacă o lună i-a trebuit oficiului juridic să constate că descoperirea contoarelor desigilate sau montate invers reprezintă ”abateri”.
”Am aşteptat oficiul juridic, oficiul juridic a spus: da, se pare că au aspect d-ăsta, să facem o comisie. Nu o lună i-a trebuit…patru zile, apoi s-a constituit comisia care a început să lucreze din 15 mai şi are termen până în 25”, a spus Mircea Constantin.
În concluzie, de aproape o lună de zile (20 zile) au avut nevoie cei de la compania de apă să realizeze ce însemnătate juridică are descoperirea unor contoare de apă desigilate sau montate invers la scări de bloc şi să constituie o comisie de anchetă internă. În tot acest timp nu şi-au dat seama dacă trebuie sau nu să anunţe Poliţia.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Dâmboviţa s-a autosesizat în acest caz şi efectuează cercetări.
”Cei de la Poliţie ne-au solicitat unele documente, le-am pus la dispoziţie”, a mai spus directorul CATD, Mircea Constantin.
În explicaţiile date, Mircea Constantin a făcut referire des la ”violările de apometre”. Întrebat dacă este vreun termen tehnic, acesta a spus că nu, aşa a ales el să se exprime.