Site icon stiriDB

Sfânta Marie Mică, pe 8 septembrie. Ce nu ai voie să faci azi

Cunoscută în popor și ca Sfânta Marie Mică, nașterea Maicii Domnului este prăznuită în fiecare an, în data de 8 septembrie. Aceasta este prima sărbătoare din calendarul bisericesc, care începe la 1 septembrie.

Sfânta Maria este ocrotitoarea orașului Târgoviște.

Multe mânăstiri și lăcașuri de cult din țară își sărbătoresc hramul de Sfânta Marie Mică, printre care și trei mânăstiri din împrejurimile Bucureștiului: Mănăstirea Samurcășești din comuna Ciorogarla, Mănăstirea Pissiota din comuna Poenarii Burchii și Mănăstirea Christiana din Capitală, care păstrează ca al treilea hram acest praznic.

În această zi, credincioșii țin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei și împart din fructele toamnei pentru morți, la această sărbătoare.

În popor se spune că în această zi vor fi ascultate cu precădere rugăciunile femeilor care vor să aibă copii, dar și a celor însărcinate pe care Maica Domnului le va ajuta să aibă o naștere ușoară.

Ce nu ai voie:

De Sfânta Marie Mică, bărbații nu au voie să lucreze în gospodărie, iar femeile trebuie să nu se apropie de ac și ață sau să spele rufe pentru a nu atrage răul asupra casei.

De asemenea, trebuie să nu lucrăm nici cu o zi înainte și nici în următoarea zi de după această sărbătoare importantă. Dacă o facem, bărbații se pot accidenta, iar femeilor li se va arde mâncarea.

În unele zone există chiar superstiția conform căreia dacă gătești înainte sau după Sfânta Maria Mică, ți se varsă oala cu mâncare și îi arde pe copii.

Dacă nu ai cules plante medicinale până la Sfânta Maria Mică, nu mai face acest lucru, deoarece tradiția spune că plantele și-au pierdut deja din puterea tămăduitoare.

Ce e bine să faci:

Este bine ca în această zi să împărțim struguri și prune de sufletul celor adormiți, pentru a li se ierta păcatele și pentru a primi din fructele toamnei pe lumea cealaltă.

Nașterea Maicii Domnului (8 septembrie), Intrarea în biserică (21 noiembrie), Buna Vestire (25 martie) și Adormirea Maicii Domnului (15 august) sunt cele patru mari sărbători creștine închinate Sfintei Fecioare Maria, Născătoarea de Dumnezeu.