Lucrările la staţia de epurare de la Moreni, judeţul Dâmboviţa s-au blocat ca urmare a falimentului firmei executante, reprezentanţii consiliului judeţean susţinând că se caută o soluţie astfel încât să nu se piardă finanţarea europeană.
Contractul de lucrări de la Moreni este parte a proiectului cu finanţare europeană de modernizare şi extindere a sistemului de alimentare cu apă în judeţul Dâmboviţa, cu fonduri totale de 140 de milioane de euro.
”Contractul de lucrări numărul patru este în situaţia cea mai gravă, este vorba despre staţia de epurare de la Moreni, grad de realizare 37,5%. Situaţia este generată de falimentul liderului de asociere, o firmă din Spania. Se discută, la momentul acesta, cu ceilalţi asociaţi, să preia, în calitate de lideri, contractul, să îl ducem mai departe. Altfel, nu se mai poate implementa pe POS 1 Mediu. Încă nu avem o soluţie tehnică şi juridică”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Lucrările, pe ansamblul întregului proiect, au demarat în 2010, la Târgovişte fiind aproape gata. La Moreni, partea de extindere şi reabilitare reţele apă a fost realizată în proporţie de 87%, iar la Pucioasa şi Fieni, de aproximativ 80-90%. Gradul de de realizare a lucrărilor de la Titu şi Găeşti este scăzut (staţii de epurare – 75%, reţele de apă – 41%), a menţionat preşedintele CJ Dâmboviţa. Potrivit acestuia, din cauza contestaţiilor, pentru reabilitarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare, la Titu abia recent s-au semnat contracte de lucrări.
Proiectul de extindere şi modernizare a sistemului de alimentare cu apă, demarat de Compania de Apă Dâmboviţa, va rezolva problema alimentării cu apă şi a canalizării în mediul urban din judeţ, de noua infrastructură urmând să beneficieze aproximativ 170.000 de dâmboviţeni.
Proiectul avea termen de finalizare decembrie 2014, fiind prelungit până la finalul acestui an. AGERPRES