Site icon stiriDB

Ministrul Economiei: Uzinele de la Mija şi Dragomireşti au şanse de eficientizare; la Automecanica Moreni sunt probleme

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, a declarat, luni, la Târgovişte, că uzinele de armament de la Mija şi Dragomireşti au şanse de eficientizare, probleme mai grave fiind la Automecanica Moreni unde nu sunt comenzi.

Ministrul Niţă a făcut declaraţia într-o conferinţă de presă, la finalul vizitei de lucru pe care a efectuat-o luni, la cele trei societăţi din industria de armament din judeţul Dâmboviţa: Uzina Mecanică Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Automecanica Moreni. Toate cele trei societăţi sunt filiale ale ROMARM.

”Am dorit să vizitez aceste trei unităţi ale producţiei militare (…). Dorinţa mea este să văd la faţa locului modul în care se desfăşoară activitatea de management, activitatea de producţie, ce probleme au şi ce trebuie să facem ca ele să funcţioneze pe principii de eficienţă economică. În acest judeţ sunt două unităţi, care după părerea mea, au capacitate să devină eficiente foarte rapid, mă refer aici la Uzina Mecanică Mija şi la Dragomireşti, şi o fabrică, care datorită şi produselor şi cererii de pe piaţă, Uzina Mecanică Moreni care mai are de lucru”, a declarat ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Acesta a precizat că fără tehnologia necesară, industria militară românească nu poate ţine pasul cu piaţa de profil internaţională.

”Am venit în sprijinul lor şi prin acea ordonanţă prin care am şters arieratele, numai ce ţine de industria de apărare, dar constatarea este aceea că fără investiţie în tehnologie, producţia militară românescă nu poate să ţină pasul cu cea de pe piaţa internaţională. De aceea este nevoie de investiţii în tehnologie, de aceea în următoare perioadă prin procesul de reorganizare şi restructurare a industriei de apărare va trebui să punem accent pe dotarea tehnologică în concordanţă cu cerinţele pieţei”, a mai spus ministrul Economiei, Constantin Niţă.

Oficialul a fost întrebat ce poate face concret ministerul pe care îl reprezintă pentru cele trei societăţi dâmboviţene.

”Ministerul Economiei nu poate să ajute decât în spiritul legii: în primul rând să creăm actele normative necesare, a ajutat prin ştergerea arieratelor, legea industriei de apărare care trebuie să dea posibilitatea ca aceste unităţi să se mişte mult mai autonom decât în momentul de faţă. În al treilea rând, prin departamentul de Comerţ Exterior, să promoveze produsele industriei de apărare pe pieţele externe şi în al patrulea rând prin OPSPI (Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie, n.r.) şi ROMARM să îşi exercite atribuţiile de acţionari aşa cum trebuie”, a precizat ministrul Constantin Niţă.

CN ROMARM are capital 100% al statului român prin Ministerul Economiei şi are în componenţă mai multe filiale,, printre care şi Uzina Mecanică Mija, Uzina de Produse Speciale Dragomireşti şi Automecanica Moreni.

”Strategia Companiei Naţionale ROMARM este în elaborare având termen pentru prezentare pentru domnul ministru cel târziu 1 septembrie. Strategia industriei naţionale de apărare vine şi se completează în mod obligatoriu, de această dată, cu un program coerent de retehnologizare, cu un capitol de reevaluare a planurilor de mobilizare, respectiv a sarcinilor ce revin fiecărei unităţi din planul naţional de mobilizare, neneglijând nici o politică coerentă de personal”, a afirmat directorul general al ROMARM, Dan Tache.

La vizita efectuată în Dâmboviţa, ministrul Economiei, Constantin Niţă, a fost însoţit de directorul general ROMARM Dan Tache, de preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, prefectul Victor Sanda, de parlamentarii de Dâmboviţa Ionuţ Săvoiu, Georgică Dumitru, Zisu Stanciu, Radu Popa.