Ministrul Doina Pană, vizită de lucru la obiective afectate de inundaţii în Dâmboviţa

Ministrul Doina Pană, vizită de lucru la obiective afectate de inundaţii în Dâmboviţa

Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, a efectuat, joi, o vizită de lucru în Dâmboviţa, la obiective afectate de inundaţii.

”Noi trebuie să judecăm o prioritizare şi, pentru că din hârtii nu rezultă tot timpul prioritizarea corectă, mergem şi la faţa locului. Am venit mai ales la insistenţele parlamentarilor de zonă şi vrem să vedem care obiective se pot rezolva prin eforturi locale, care se pot rezolva cu bani de la Guvern, în ideea că trebuie studiu de fezabilitate care ar putea să se întâmple anul ăsta, sau că e o lucrare mare care ar trebui prinsă pe POS Mediu pentru exerciţiu financiar următor sau pe resurse guvernamentale pentru anul viitor. Toate sunt lucrări necesare în urma a ce s-a întâmplat din cauza inundaţiilor”, a declarat ministrul Doina Pană.

La Titu, la derivaţia Miuleşti este un proiect început în 2007, s-au luat avizele necesare şi este nevoie de finanţare. Suma se ridică la 31 de milioane de euro pentru amenajarea pârâului Şuţa pe o distanţă de 27 de kilometri. Lucrările prevăd derivaţie pârâul Şuţa, amenajare pârâul Şuţa, canal derivaţie Miuleşti, amenajare pârâu Sabar şi trei poduri mari hidrotehnice care asigură tranzitele de ape. Concluzia a fost că este nevoie de o discuţia la Ministerul Mediului pentru a fi găsite fonduri europene pentru această lucrare pe POS Mediu 2.

ipp

Odobești

La Odobeşti, râul Argeş a măcinat mare parte din maluri.

”Faţă de luna trecută încă cinci hectare de pământ s-au dus. Drumurile de exploatare erau undeva unde este acum apa. Avem şi un drum care se face cu fonduri europene, a fost luat de ape, e vorba de fonduri europene şi e păcat să pierdem banii. Sunt oameni harnici aici, agricultori buni, e păcat că pământul le-a fost luat de ape”, a spus primarul localităţii Odobeşti, Alecu Nicolae.

La Găeşti, pârâul Răstoaca s-a colmatat. Pârâul străbate parcul central al oraşului.

”Nu mai are acum nicio curgere, iar apa bălteşte. Pe vremuri pe acest pârâu erau bărcuţe cu care localnicii se plimbau”, a spus primarul din Găeşti, Dan Iacobuţă.

Soluţia găsită la Găeşti, până la realizarea unui proiect mai amplu şi la obţinerea avizelor necesare, a fost ca cei de la Apele Române să vină cu un utilaj şi să escaveze astfel încât să fie decolmatat pârâul, Primăria Găeşti asigurând motorina necesară funcţionării utilajului. Lucrările se vor efectua în toamnă, prioritate având acum lucrările care ţin de înlăturarea efectelor inundaţiilor.

La Târgovişte, ministrul Doina Pană s-a întâlnit la Direcţia Silvică cu pădurari, reprezentanţi ai firmelor private, inspectori ITRSV, apoi a mers la Podul Mihai Bravu, unde e nevoie de efectuarea de lucrări de apărare a malului râului Ialomiţa.

ipp

Moreni

La Moreni, în zona podului peste pârâul Cricov este nevoie de lucrări de apărare de mal. Tot aici este nevoie de o lucrare de consolidare la piciorul de sprijin de la mijlocul podului.

La Nucet, ministrul Doian Pană a avut în program vizitarea staţiunii de cercetare piscicolă din localitate.

Ministrul a fost însoţit în vizita în Dâmboviţa de vicepreşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa Ioan Marinescu, administratorul public al judeţului Alexandru Oprea, parlamentarii Ionuţ Săvoiu şi Carmen Moldovan, directori de deconcentrate, primari.

error: Conţinut protejat !!