Ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Sarraf, în vizită în Dâmboviţa

Ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Sarraf, s-a aflat, marţi, în vizită în judeţul Dâmboviţa, unde a declarat că există potenţial de cooperare în viitor în domeniile economic, turistic şi cultural.

”În latină spunem ‘Si vis pacem, para bellum’, dacă vrei pace, pregăteşte-te pentru război. Eu o spun puţin altfel: cine vrea dezvoltare economică şi prosperitate trebuie să aibă suficientă putere militară, astfel încât să nu fie nevoie s-o folosească. Scopul vizitei mele în România este de a semna primul acord de cooperare militară dintre România şi Liban. Dar scopul principal este acela de a stabili legături de durată”, a spus ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Sarraf.

Oficialul libanez a acceptat invitaţia senatorului Adrian Ţuţuianu de a veni în judeţul Dâmboviţa.

”Mă veţi întreba de ce am ales România, sau chiar Dâmboviţa. Sunteţi un popor foarte special, care aţi reuşit să păstraţi istoria şi tradiţiile, în combinaţie cu o abordare extrem de deschisă către un viitor dinamic şi în combinaţie cu o credinţă puternică şi o viziune extraordinară, revoluţionară către viitor. V-aţi păstrat tradiţiile şi, totuşi, v-aţi deschis către NATO, către Uniunea Europeană, către lumea întreagă. Trebuie să mulţumesc Excelenţei Sale, fostului ministru al Apărării (Adrian Ţuţuianu – n.r.), pentru că, fără sprijinul dumnealui din trecut, n-am fi putut semna în prezent Acordul de cooperare militară”, a precizat ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Sarraf.

Acesta a adăugat că va reveni cu o delegaţie în care vor fi reprezentanţi ai ministerelor Turismului şi Apărării, precum şi oameni de afaceri.

”Mă angajez să revin curând cu o delegaţie comună a Ministerului Turismului, oameni de afaceri şi Apărare. Cred că există potenţial de cooperare în viitor pe cel puţin două domenii, şi asta datorită oamenilor din această ţară, care sunt deschişi, nobili, sinceri, ospitalieri. În plus, am putut observa potenţialul în ceea ce priveşte dezvoltarea economică şi industrială pe care o putem realiza pe viitor”, a spus ministrul Apărării din Liban, Yacoub Riad Sarraf.

Declaraţiile au fost făcute la sediul Consiliului Judeţean Dâmboviţa, unde au mai fost prezenţi senatorul PSD Adrian Ţuţuianu, preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, prefectul de Dâmboviţa, Antonel Jîjîie, secretarul de stat în cadrul MApN – Florin Vlădică, secretarul de stat în cadrul Ministerului Economiei – Radu Ion.

”Vizita de astăzi ne-a prilejuit un schimb de păreri despre relaţiile dintre cele două ţări, cu accent pe relaţiile de natură economică şi din zona industriei de apărare. Am prezentat Excelenţei Sale, domnului ministru, posibilităţile de cooperare în domeniul industrial, economic cu judeţul Dâmboviţa. Am prezentat, de asemenea, cele trei unităţi din industria de apărare: Uzina Mecanică Mija, Uzina Mecanică Dragomireşti şi Automecanica Moreni”, a declarat senatorul Adrian Ţuţuianu.

Programul de marţi al ministrului Apărării din Liban, Yacoub Riad Al Sarraf în judeţul Dâmboviţa prevede vizite la unităţile industriei de apărare dâmboviţene: Uzina Mecanică Mija şi Uzina Mecanică Dragomieşti, precum şi la sediul fabricii de ouă Toneli din Titu, cu acţionariat de origine libaneză.

Ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor, a avut, luni, o întrevedere cu ministrul apărării al Republicii Libaneze, Yaacoub Sarraf, aflat în vizită în România. Discuţiile s-au axat pe subiecte ce vizează situaţia de securitate din Orientul Mijlociu şi cooperarea în domeniul apărării dintre cele două state. Cu această ocazie a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Libaneze privind cooperarea în domeniul militar, cei doi oficiali evidenţiind importanţa documentului, ca fundament al dezvoltării relaţiilor de cooperare într-un spectru amplu de proiecte comune.

error: Conţinut protejat !!