Site icon stiriDB

Ministrul Agriculturii: Introducerea cardului de acces în piaţă are rolul de a proteja producătorii

daniel constantin1Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, le-a prezentat, marţi, la Voineşti, producătorilor de mere din zonă varianta introducerii unui card de acces pentru producători în pieţele agro alimentare pentru a-i proteja de speculanţi.

Acest card este în varianta de proiect, se va introduce cel mai devreme anul viitor.

”Partea a doua a legislaţiei înseamnă introducerea unui card de acces în piaţă. Eu am dorit foarte mult să existe acel card. Încă nu s-a luat o decizie şi, probabil, se va lua la anul dacă se va lua, dacă nu mai târziu. În momentul când producătorul intră în piaţă şi are un certificat de producător, atestat eliberat de primărie şi asociaţia de producători, care spune eu am cinci hectare, să spunem, de cartofi, nu poate vinde în piaţă mai mult decât atât”, a precizat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

Acesta a explicat că, pe baza cardului, producătorii vor cântări marfa, la intrarea şi ieşirea din piaţă şi nu vor putea vinde maimult decât produc. Astfel, speculanţii din pieţe vor fi împiedicaţi să mai vândă tone de marfă deşi în acte au foarte puţin teren.

”La intrarea în piaţă, în fiecare zi, toţi producătorii, cu cardul, trebuie să cântărească marfa cu care intră, la intrare şi la ieşire din piaţă, astfel încât să ne asigurăm că un fals producător nu comercializează mai mult decât produce. Este faza a doua la care vrem să ajungem tocmai pentru a proteja producătorii”, a mai spus ministrul Daniel Constantin.

Ministrul le-a vorbit producătorilor din zona Voineşti despre modificările ce vor interveni în legislaţie pentru a-i proteja în faţa intermediarilor care vând în pieţele agro alimentare.

”Certificatul de producător, din păcate, în multe cazuri a fost eliberat…nu ştiu cum a fost eliberat. Cred că ştiţi mai bine decât mine. Din acest motiv avem propunerea de modificare a ordonanţei de urgenţă astfel încât să schimbăm certificatul de producător. Nu va mai exista certificat de producător ci atestat de producător şi carnet de producător. Atestatul de producător va fi eliberat de primărie în continuare, dar cu viza asociaţiei reprezentative din care producătorii fac parte”, a spus Daniel Constantin.

Ministrul a explicat şi cum se va pune în practică acestă modificare legislativă.

”Asociaţia trebuie să vină să spună: da, persoana X care după aceea merge şi vinde în piaţă are acele suprafeţe de hectare după care vinde producţia respectivă. Dacă de acum înainte vor mai fi producători care vor vinde mai mult decât marfa pe care o produc ei este şi vina asociaţiilor, pentru că asociaţiile vor pune viza de acum înainte. Asta este metoda prin care eu cred că nu vom mai avea falşi producători, care pe bază de certificat de producător să vândă în piaţă”, a precizat ministrul Daniel Constantin.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a efectuat, marţi, o vizită în Dâmboviţa, unde s-a întâlnit cu producători din judeţ la Titu, Târgovişte şi Voineşti.