Materialul din care este realizată conducta de apă spartă la Târgovişte este cancerigen

Materialul din care este realizată conducta de apă spartă la Târgovişte este cancerigen

Materialul din care este realizată conducta de apă care s-a spart, în noaptea de miercuri spre joi, la Târgovişte este azbociment, se arată pe pagina de internet a Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa, material cancerigen, interzis în România din 2007.

”Compania de Apa Targoviste-Dambovita anunta intreruperea furnizarii apei potabile pe retelele de distributie din municipiul Targoviste, precum si pe retelele localitatilor limitrofe alimentate din acestea (Aninoasa, Sotanga, Gura Ocnitei, Razvad, Doicesti), in data de 16.07.2015 – incepand cu orele 01:00, pana la remediere in cursul zilei de 16.07.2015, din cauza unei avarii majore produsa pe o conducta de azbociment (zona Tudor Vladimirescu nr.76) de catre firma SC DELTA ACM”, scrie pe pagina de internet a companiei de apă.

In tara noastra, Hotararea de Guvern nr. 124/2003 transpune Directiva 87/217/EEC privind controlul poluarii mediului cu azbest, impunand restrictii la comercializarea si utilizarea azbestului si a produselor care contin azbest.

Conform articolului 4 din Hotararea de Guvern, utilizarea azbestului se face in conditiile aplicarii unor masuri si proceduri, care sa asigure atat reducerea la sursa, cat mai mult posibil, a emisiilor de azbest in aer sau in mediul acvatic si a cantitatilor de deseuri solide care contin azbest, cat si prevenirea aparitiei unor astfel de emisii.

In conformitate cu articolul 12, in scopul protejarii sanatatii populatiei si a mediului, de la 1 ianuarie 2007 se interzic toate activitatile de comercializare si utilizare a azbestului si a produselor care contin azbest.

În Iaşi, autorităţile locale au schimbat, cu fonduri europene, toate conductele de apă care erau din azbociment (75 străzi, 25,2 kilometri). Azbocimentul a fost înlocuit cu fontă ductilă.

stiriDB l-a contactat telefonic pe directorul Companiei de Apă Târgovişte Dâmboviţa pentru un punct de vedere, însă acesta nu a răspuns la telefon. Menţionăm că la compania de apă există probleme de comunicare, instituţia neanunţând până acum cine este purtător de cuvânt, după ce cel anterior a fost demis.

error: Conţinut protejat !!