Site icon stiriDB

Marele premiu al Festivalului de Romanţe ”Crizantema de Aur”, câştigat de Zorina Bălan

intrare-teatru-crizantema

Marele premiu al Festivalului Naţional de Romanţe ”Crizantema de Aur” de la Târgovişte a fost acordat, sâmbătă, concurentei Zorina Bălan, din Craiova.

”Provine dintr-o familie de lăutari, cu patru fete, ea fiind a patra fiică. Mama, solistă vocală, şi tatăl, acordeonist, au crescut-o cu muzică populară şi muzică lăutărescă în casă. Spune că ‘romanţa şi priceasna sunt două stiluri de muzică diferite ce mi-au fost îngăduite de Dumnezeu să le pot cânta”’, se arată în broşura festivalului, despre concurenta Zorina Bălan.

Celelalte premii ale concursului de interpretare au fost: premiul I – Tudor Bărbos (Baia Mare), premiul II – Teodora Manolache (Iași), premiul III – George Cojocărescu (Bacău), premiul special al Primăriei Târgoviște – Vasilica Tătaru (Bacău), premiul special al Consiliului Județean Dâmbovița – Mirela Mihaela Popa (Drăgășani – Vâlcea), premiul special „Ioana Radu” – Georgeta Plută (Ciugud – Alba).

Festivalul de Romanţe ”Crizantema de Aur” a început, joi, la Târgovişte, fiind al 49-lea an în care se organizează. Manifestarea este, astfel, una dintre cele mai longevive din ţară. În competiţie au fost înscrişi 14 concurenţi.

Ediţia din acest an a Festivalului „Crizantema de Aur” a fost structurată pe trei mari secţiuni: concursul de interpretare; concursul de creaţie; recitaluri extraordinare.

Printre cei care au susţinut recitaluri la festival au fost Daniela Vlădescu, Bianca Ionescu, Florin Georgescu, Matilda Pascal Cojocăriţa, Alina Mavrodin.

Noutatea ediţiei din acest an a fost desfăşurarea festivalului sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO.

Festivalul este organizat de Consiliul Local Târgovişte, Primăria Municipiului Târgovişte, Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi Teatrul „Tony Bulandra” Târgovişte, în colaborare cu Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România, în coproducţie cu TVR şi în parteneriat cu Radio România.