Mai puţin de jumătate dintre localităţile din judeţul Dâmboviţa au sisteme de canalizare, iar soluţiile găsite de autorităţi se bazează pe accesarea de fonduri europene care să permită până în 2020 alimentarea cu apă şi realizarea de sisteme de canalizare în întreg judeţul.
”Mai puţin de jumătate au canalizare, vorbind de localităţi. Dacă ne referim la cei care au acces la apă şi canal depăşim jumătate din numărul de gospodării, pentru că toate oraşele vor avea peste 90% anul ăsta, după ce finalizăm proiectele, apă şi canal, iar localităţile din jurul Târgoviştei, cum sunt Şotânga, Aninoasa, Doiceşti, Gura Ocniţei, Comişani vor avea peste 85% reţea de canalizare. Dacă adunăm populaţia din toate ajungem la circa 60%”, a declarat, joi, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Acesta a explicat cum intenţionează autorităţile să realizeze până în 2020 alimentări cu apă şi sisteme de canalizare în întreg judeţul.
”Avem 144 de milioane de euro pe Programul Operaţional Infrastructură Mare, este sumă convenită repartizată judeţului Dâmboviţa. Graficul de derulare este următorul: anul acesta selecţia consultantului, care este în faza finală, pe 20 se dă soluţia la CNSC, al doilea pas va fi realizarea lucrărilor de proiectare, anul 2016, şi mi-am asumat obligaţia ca în martie 2017 să începem efectiv lucrările pe Programul Opraţional Infrastructură Mare”, a afirmat Ţuţuianu.
Acesta a mai spus că sunt localităţi care pot obţine finanţare şi de la Fondul de Mediu sau prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.
”Între timp avem câteva localităţi: Gura Şuţii, Pierşinari, Cândeşti şi Dragomireşti care au proiecte pregătite pentru reţele de apă şi canal, dacă prin Fondul de Mediu vom putea face anumite lucrări anul viitor le vom prinde. Cu toţi primarii am discutat şi primesc acum date din teritoriu cine se califică pe Programul Naţional de Dezvoltare Rurală la 1,5 milioane de euro pentru extindere de reţele de apă şi canal va aplica şi pe acest program”, a mai spus preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Autorităţile judeţene speră ca în 2020 să existe în tot judeţul alimentare cu apă şi canalizare. O dată cu extinderea infrastructurii va fi nevoie şi de găsirea unor noi surse de apă.
”Când vom avea peste tot apă şi canal în judeţ, vorbim de 2020, vom avea nevoie şi de surse suplimentare de apă. Moreni, de exemplu, e alimentat din sursa Paltinul din Prahova. Trebuie să realizăm o captare la ‘7 Izvoare’ care să ne asigure apă pentru toate reţelele şi în al doilea rând, la propunerea judeţului Argeş, o să încercăm să găsim o soluţie pentru o sursă alternativă şi complementară de alimentare cu apă a unei părţi din judeţ pe râul Dâmboviţa, undeva între cele două judeţe, la Malu cu Flori – Cetăţeni. Acestea sunt investiţii mari, captare la Gâlma, am vorbit cu specialiştii, ne-ar costa undeva la 10 milioane de euro”, a afirmat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.