Site icon stiriDB

Lupte aprige între valahii lui Ţepeş şi otomani, la reeditarea atacului de noapte (foto, video)

Câteva mii de spectatori au urmărit, duminică, reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Ţepeş de la ruinele Curţii Domneşti din Târgovişte.

VEZI GALERIE FOTO

Spectacolul a început în jurul orei 22.00. Este una dintre manifestările Festivalului Medieval Dracula ce are loc în aceste zile la Târgovişte.

La spectacol au asistat și oficiali locali, printre care președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Adrian Țuțuianu, primarul Târgoviștei, Gabriel Boriga, deputatul Radu Popa, administratorul public al județului – Alexandru Oprea, vicepreședintele consiliului județean – Ioan Marinescu.

Reeditarea atacului de noapte al lui Vlad Ţepeş este parte a spectacolui ”Vlad Voievod Drăculea”, conceput de trupa de cascadori ”Lupii albi”.

VIDEO: Marius Mititelu

100 de voluntari, cascadori şi actori au făcut parte din cele două tabele, a otomanilor şi a valahilor. Spectatorii au fost impresionaţi de simularea unei trageri în ţeapă, de luminile şi de efectele speciale. Unii dintre cei prezenţi s-au plâns de calitatea sunetului și de faptul că nu au fost multe zone cu vizibilitate bună pentru a urmări spectacolul.

Personajul istoric Vlad Ţepeş a fost interpretat de Bogdan Jianu. Au mai făcut parte din distribuţia spectacolului Carmen Tănase, Vlad Miriţă, George Alexandru şi George Petrov.

Atacul de noapte a fost o bătălie între o armată condusă de Vlad Ţepeş, domnul Ţării Româneşti (Valahia) şi o armată condusă de sultanul Mehmed al II-lea al Imperiului Otoman, desfăşurată în apropierea cetăţii de scaun a Ţării Româneşti, Târgovişte, în noaptea de 17 iunie 1462. Campania a avut ca rezultat o victorie decisivă a românilor. Conflictul a pornit iniţial de la refuzul lui Vlad de a plăti tribut otomanilor şi a escaladat după ce Vlad a invadat Bulgaria şi a tras în ţeapă peste 23.000 de turci şi bulgari. Mehmed a ridicat o armată uriaşă cu obiectivul de a cuceri Ţara Românească şi a o anexa la imperiul său. Cele două armate au avut mai multe ciocniri, cea mai semnificativă fiind atacul de noapte în care Ţepeş a atacat tabăra turcească în timpul nopţii pentru a încerca să-l ucidă pe sultan. Deşi atacul a cauzat pierderi mari turcilor, Mehmed a scăpat cu viaţă şi şi-a continuat marşul spre reşedinţa de la Târgovişte, unde a dat peste alţi 20.000 de turci şi bulgari traşi în ţeapă. Sultanul şi armata sa au fost total demoralizaţi şi s-au retras din Ţara Românească.