Nouă firme participă la procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie a proiectului european de reabilitare a palatului Brâncovenesc de la Potlogi, câştigătorul urmând să fie anunţat în această lună, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Firma care a câştigat, în 2011, licitaţia de lucrări de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Intini Angelo din Italia, a intrat în insolvenţă. Proiectul risca să piardă întreaga finanţare europeană, astfel contractul cu firma italiană a fost reziliat în 2013.
Stadiul lucrărilor este undeva la 10%.
”Se află în derulare procedura de achiziţie pentru lucrările de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi. Am adjudecat, săptămâna trecută, serviciile de supraveghere şi asistenţă tehnică a lucrărilor de construcţie şi restaurare monument istoric, aferente etapei a doua din cadrul proiectului european. Este o firmă cu sediul în Iaşi care a adjudecat aceste lucrări la suma 398.000 de lei. Au mai fost două societăţi care au concurat pe această procedură”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.
Despre contractul principal de lucrări, Ţuţuianu spune că sunt în evaluare nouă oferte.
”S-a trecut de prima etapă, adică s-au văzut documentele. La momentul acesta salariaţii din consiliul judeţean, din comisia de achiziţie, şi cu cei de la UCEVAP, care sunt de la Ministerul Finanţelor, evaluează din punct de vedere tehnic ofertele. Vor mai fi necesare, probabil, două etape de clarificări. În orice caz în evaluarea noastră undeva între 25 şi 28 februarie vom anunţa câştigătorul licitaţiei”, a precizat Ţuţuianu.
Valoarea totală a proiectului de la Potlogi este de 42,8 milioane de lei. Durata de implementare a proiectului, anunţată la semnarea contractului de lucrări în aprilie 2011, ar fi trebuit să fie de 39 de luni.
Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.
Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, se află într-o avansată stare de degradare.
Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.
Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.
Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).
Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită.
Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.
După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.