Site icon stiriDB

Lucrările de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi se vor finaliza în noiembrie (foto)

Lucrările de la Palatul Brâncovenesc se vor finaliza în luna noiembrie, a declarat, vineri, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Acesta a făcut o vizită de lucru la Palatul de la Potlogi şi a precizat că lucrările sunt în grafic, dar că sunt anumite probleme.

”Am avut o primă adjudecare, o reziliere de contract, o nouă achiziţie publică. Din păcate constat că foarte multe lucruri nu au fost rezolvate nici cu ocazia revizuirii proiectului, în sensul că sunt foarte multe chestiuni care ţin de arhitectură, care nu au fost rezolvate şi unde nu avem consultanţă în mod constant. De ce? Pentru că în anul 2011 pe contractul de consultanţă s-a plătit integral toată suma care ar fi trebuit eşalonată pe toată durata de derulare a contractului, iar cei care au luat banii refuză astăzi să vină să asigure asistenţa tehnică necesară. Am următoarea soluţie: să îi somez, dacă nu vin să evaluez ceea ce nu au făcut, să angajăm pe altcineva ca să putem să mergem mai departe cu partea de consultanţă. Iar banii să îi recuperăm prin instanţă”, a precizat preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu.

Acesta a mai spus că trebuie ca şi spaţiul din imediata vecinătate a Palatului Potlogi să fie amenajat.

”A doua problemă este amenajarea spaţiului exterior, care cade în sarcina consiliului judeţean. Trebuie să găsim o soluţie de amenajare cu parcări, cu spaţiu verde”, a adăugat Ţuţuianu.

Faţă de grafic suntem la zi cu lucrările acum. Undeva în luna noiembrie va fi gata toată lucrarea.

Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârşitului de secol XVII.

Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.

Firma care a câştigat, în 2011, licitaţia de lucrări de la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, Intini Angelo din Italia, a intrat în insolvenţă. Proiectul risca să piardă întreaga finanţare europeană, astfel contractul cu firma italiană a fost reziliat în 2013. Stadiul lucrărilor era, la acel moment, undeva la 10%.

Din cauza neregulilor de la procedurile de achiziţie publică iniţiale proiectul european a avut corecţii financiare de 5% la contractul de proiectare (cuantumul fiind de 97.000 de lei) şi de 10% din valoarea contractului de lucrări (cuantumul fiind de 168.000 de lei, deoarece s-a calculat la ce s-a plătit în cadrul primului contract de lucrări).

La sfârşitul lunii iulie 2014 a fost semnat contractul de execuţie lucrări rămase de efectuat la Palatul Brâncovenesc de la Potlogi cu asocierea formată din SC Paulus SRL cu sediul în Ploieşti şi Bautech General Construct SRL cu sediul în Bucureşti. Valoarea contractului este de 21,7 milioane de lei.

Termenul de executare al lucrărilor este de 15 luni.

Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, se afla într-o avansată stare de degradare.

Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.

Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.

Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).

Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită. Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.

După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.