Liviu Dragnea: Palatul brâncovenesc de la Potlogi, unul dintre cele mai importante obiective turistice din ţară (foto)
Palatul brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, poate deveni unul dintre cele mai importante obiective turistice din ţară, a declarat, vineri, la Târgovişte, vicepremierul Liviu Dragnea care a fost într-o vizită de lucru la acest obiectiv aflat în lucrări de reabilitare cu fonduri europene.
”Am fost la ansamblul brâncovenesc, este o lucrare amplă, importantă, este un proiect care, în opinia mea, poate deveni unul dintre cele mai frumoase şi mai importante obiective istorice, obiective turistice, reprezentativ pentru România. Lucrările se desfăşoară în condiţii bune, din ce am văzut acolo”, a precizat Dragnea
Vicepremierul a spus că va merge în continuare pe şantiere la obiectivele de investiţii cu fonduri europene pentru a se asigura că nu sunt întârziate lucrările şi pentru a lua măsuri din timp în cazul în care sunt nereguli.
”Am vrut să vin, nu numai la inaugurare, şi o să merg în marile şantiere şi pe parcursul desfăşurării lucrărilor, din mai multe motive: în primul rând, vreau să vorbesc cu constructorii şi să ma asigur şi de la constructor şi de la dirigintele de şantier că nu sunt probleme tehnice sau probleme care să genereze întârzieri, de asemenea să aflu dacă sunt probleme în decontare. Din fericire la noi nu sunt de când am schimbat sistemul, anul trecut. Vreau să mă asigur că nu pierdem bani europeni din acest exerciţiu financiar 2014-2020”, a mai spus vicepremierul Liviu Dragnea.
Complexul brâncovenesc de la Potlogi este considerat monument istoric de importanță națională şi este reprezentativ pentru arhitectura rezidențială a sfârşitului de secol XVII.
Valoarea totală a proiectului european de la Potlogi era, la semnarea contractului de finanţare din 2011, de 42,8 milioane de lei. Obiectivele specifice ale investiţiei sunt reabilitarea, restaurarea şi reconstruirea Ansamblului Brâncovenesc Potlogi, precum şi creşterea numărului de turişti ce vor vizita acest obiectiv de patrimoniu.
Ansamblul Brâncovenesc de la Potlogi, judeţul Dâmboviţa, se află într-o avansată stare de degradare.
Ansamblul are o suprafaţă construită de 3.400 de metri pătraţi şi o curte de 23.000 de metri pătraţi.
Înainte de începerea lucrărilor de reabilitare palatul prezenta fisuri pronunţate la nivelul structurii, precum şi la nivelul tuturor arcelor la uşi şi ferestre.
Ansamblul Bâncovenesc de la Potlogi cuprinde Palatul Brâncovenesc, ruinele casei vechi, ale casei de slujitori şi ale droşcăriei (şopron în care se reparau trăsurile).
Curtea Brâncovenească de la Potlogi a fost costruită în 1698 şi este împrejmuită de un zid înalt de cărămidă. Intrarea se face printr-o poarta monumentală, arcuită. Curtea era împărţită în trei părţi: una pentru personalul domnesc, a doua pentru oşteni, iar cea de a treia curte, dinspre fostul eleşteu artificial, era numai pentru familia domnească. Ruinele casei vechi boiereşti şi biserica „Sf. Dumitru” se pot vedea în partea dreaptă a intrării.
După uciderea voievodului Constantin Brâncoveanu, la 15 august 1714, palatul a fost devastat şi s-a ruinat. În 1915 s-au facut primele lucrări de restaurare.