Lipsă de medici la Spitalul Judeţean Târgovişte, aproape 100 de posturi sunt vacante
Spitalul Judeţean Târgovişte se confruntă cu o mare deficienţă de medici, sunt vacante 97 de posturi, iar cel mai grav este la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), a declarat, într-o conferinţă de presă, managerul unităţii medicale, Claudiu Dumitrescu, citat de Agerpres.
”În primul rând Unitatea de Primiri Urgenţe are mare nevoie de medici, ne-ar mai trebui 20 de medici. În total în spital sunt 97 de posturi vacante”, a precizat Claudiu Dumitrescu.
Şi alte secţii ale Spitalului Judeţean Târgovişte se confruntă cu lipsa medicilor specialişti.
”Ca şi specialităţi deficitare, în afară de medicina de urgenţă, avem radiologia şi imagistica, unde în acest moment linia de gardă se asigură şi cu doi medici care nu au competenţă în CT (tomografie computerizată, n.r.) şi RMN, doar în Radiologie, iar acest lucru împiedică rezolvarea pacienţilor cu afecţiuni neurologice care vin în UPU pentru efectuarea de CT urgenţă, ATI-ul care este deficitar cu cel puţin doi medici în specialitatea terapie intensivă, Oncologia, Radioterapia, medicul de acolo s-a pensionat şi în acest moment nu avem medic care să lucreze proceduri de radioterapie cu acel aparat pe acre îl avem, secţia de nou născuţia ar mai avea nevoie de medici, Cardiologia, care în continuare este o specialitate cu adresabilitate foarte, foarte mare şi cei şase medici care sunt în acest moment sunt induficienţi”, a afirmat asistenta şefă a Spitalului Judeţean Târgovişte, Rodica Nicolae.
Despre situaţia de la Radiologie, conducerea spitalului spune că tomografiile sunt realizate de un asistent care le trimite medicilor de la Urgenţă pentru a fi analizate.
”La Radiologie avem medic, dar nu avem cu competenţă pe tomografie şi RMN. Dar pentru asta, la solicitarea Unităţii de Primire Urgenţă, având în vedere că tomografia este realizată de un asistent medical, vom permite online ca imaginea respectivă să ajungă imediat în Unitatea de Primiri Urgenţe, în aşa fel ca medicul de la urgenţe să observe, uneori se poate pune diagnosticul foarte uşor, de exemplu pe accidentul vascular hemoragic”, a precizat managerul Spitalului Judeţean Târgovişte, Claudiu Dumitrescu.
Acesta mai spune că, având în vedere faptul că la Unitatea de Primiri Urgenţe pacienţii sunt nevoiţi să aştepte mult, va încerca să asigure o primă linie de gardă cu medici de familie care să facă un triaj şi să consulte pacienţii care nu sunt cu adevărat cazuri de urgenţă.
”La UPU, unde ne lovim de lipsa mare de personal, încercăm să creăm o primă linie de gardă cu medici de familie, ei să consulte primii, iar pacienţii care nu reprezintă o urgenţă, pentru că ştiţi că la UPU se prezintă un număr mare de pacienţi care nu sunt urgenţe, să fie consultaţi şi rezolvaţi de medicii respectivi, urmând ca numai urgenţele adevărate să fie trecute mai departe la specialiştii de urgenţă, care de multe ori este un singur medic de gardă”, a precizat managerul Spitalului Judeţean Târgovişte, Claudiu Dumitrescu.
Acesta spune că îşi propune extinderea secţiei de primiri urgenţe, iar pentru asta va avea nevoie de o finanţare de 2,3 milioane de euro pentru dotarea cu aparate şi de circa 2 milioane de euro pentru construcţia corpului de clădire. În cazul în care acest tip de investiţie va putea fi acceptat pentru finanţare europeană, conducerea spitalului susţine că va întocmi un proiect de finanţare.