Liderii PSD s-au reunit, joi, la Târgovişte, la Comitetul Executiv Naţional al Partidului
Comitetul Executiv Naţional al PSD a avut loc, joi, la Târgovişte. Şedinţa s-a ţinut la Sala de conferinţe a Universităţii Valahia.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a efectuat o vizită, înaintea şedinţei de partid, la Complexul de Nataţie de la Târgovişte (fosta Bază de Agrement Crizantema).
Dragnea a răspuns întrebărilor jurnaliştilor, atât înainte de şeinţă, cât şi după terminarea acesteia. A vorbit despre negocierile cu UNPR, şi-a spus părerea despre declaraţiile ministrului Comunicaţiilor legate de gratuitatea educaţiei, dar şi despre plagiatul lui Ponta.
Nu cred că cineva normal la cap se poate gândi că în România trebuie să pui părinții să plătească școala, a declarat joi, înainte de CExN al PSD, Liviu Dragnea.
„Declarațiile senzaționale ale domnului Bostan în ceea ce privește negratuitatea educației (…) și alte declarații ale domnilor din Guvern, pe care văd că domnul Dacian Cioloș în continuare îi ține, după părerea mea greșește, dar din momentul acesta este decizia dumnealui, l-am considerat un om de bună credință, dar nu este suficient dacă în continuare cauționează prin menținerea în Guvern a unor asemenea oameni. Declarațiile domnului Bostan, dincolo de faptul că sunt nefirești, și dumnealui și doamna Prună au depus un jurământ în care au jurat cu mâna pe Biblie și sigur pe Constituție, nu știu dacă și pe Biblie, că vor respecta Constituția, legile țării și drepturile și libertățile fundamentale și libertățile individuale. Ori prin această atitudine de fapt arată că au jurat strâmb”, a spus Liviu Dragnea.
Liderul PSD a adăugat „dacă primul ministru vrea să mențină în continuare în Guvern membri care au jurat strâmb în fața întregii țări, este decizia dumnealui, dar este o decizie greșită și îl va consta sigur”.
Întrebat de jurnaliști dacă a cerut demisia ministrului Bostan, Liviu Dragnea a răspuns afirmativ.
„I-am mai cerut-o și i-o cer și acum. Mi-a spus că se mai gândește până la jumătatea lunii iulie. Eu nu pun presiune, este decizia dumnealui. Este Guvernul lui, Guvernul președintelui Iohannis, dar astea sunt declarații care jignesc întreaga populație a României. Până la urmă discutăm de dreptul la educație, de viitorul acestei țări. (…). Nu cred că cineva normal la cap se poate gândi că în România trebuie să pui părinții să plătească școala, în condițiile în care sunt foarte multe familii care nu pot să își permită asta. Cred că fiecare copil din România, ca de oriunde din lume, trebuie să aibă dreptul la educație, dreptul la o viață mai bună”, a mai spus Liviu Dragnea.
Decizia CNATDCU privind doctoratul lui Victor Ponta este una discutabilă, a declarat joi președintele partidului, Liviu Dragnea, amintind că în acest caz a mai existat o decizie conform căreia teza nu este un plagiat.
„Din câte mi-aduc aminte, acum câțiva ani tot oficială a fost decizia comisiei respective. Până la urmă, care e decizia bună? Eu sunt destul de circumspect în cazul ăsta. Știu că e obsesie de patru ani de zile pentru anumiți cetățeni și instituții din țara asta în legătură cu teza lui Victor Ponta. Atunci, o comisie a spus că această teză nu este cazul de plagiat, eu știu că a fost și un proces în instanță câștigat de Victor. Am înțeles că aceasta a fost principala preocupare de ceva timp a acestui guvern. Cred că e o ‘veste bună’ pentru mulți oameni, până la urmă, m-au sunat câțiva fermieri care mi-au spus că acum, după ce „s-a ‘dovedit” acest plagiat, nici nu mai au nevoie de subvenții, câțiva transportatori care mi-au spus că nu mai au nevoie de autostrăzi, nici de drumuri, este o mare veselie în țară. Din punctul meu de vedere și al partidului, această hotărâre a comisiei este discutabilă, pentru că aceeași comisie în altă componență a luat altă decizie. Probabil că Victor Ponta va contesta. Dar nu cred că aceasta era principala preocupare a unui guvern tehnocrat”, a declarat Dragnea la Târgoviște, înaintea reuniunii Comitetului Executiv Național al PSD.
Acesta crede că Victor Ponta va contesta decizia CNATDCU.
„Nu mai știu să fie un caz în care să fie atâta încrâncenare, când o comisie a decis într-un caz sau altul, după care s-a reluat speța. Îmi aduc aminte că avem situația Olguței Vasilescu, în care, tot așa, o comisie a decis că este plagiat, iar instanța a spus că nu. Eu nu cred că va fi o decizie a instanței în privința lui Victor, dar, dacă ajungem în situația aia, o să vedem atunci. Eu îmi doresc din toată inima ca Victor să fie candidat pentru alegerile parlamentare, pentru că are de treabă și până la alegeri, și după alegeri”, a adăugat președintele PSD.
Oferta pentru UNPR rămâne valabilă – fuziune prin absorbție, a declarat joi, la Târgoviște, președintele PSD, Liviu Dragnea.
„Am decis ca în continuare să ne menținem oferta pe care nu am schimbat-o niciodată de a aștepta o poziție din partea conducerii UNPR. Dacă vine într-un timp util, suntem deschiși la discuții în continuare. (…) Noi nu stăm degeaba, noi în continuare am stabilit azi programul pentru vară — în această lună se iau concediile de vară pe o perioadă foarte scurtă, în așa fel încât de la 1 august începe activitatea politică și de organizare care se va finaliza în noaptea alegerilor. Dacă într-un timp rezonabil va fi o clarificare din partea colegilor de la UNPR, noi suntem prezenți și participăm la discuții, dacă nu, programul nostru merge în continuare. PSD va merge singur. Dacă colegii de la UNPR vor dori să discutăm despre fuziune, va fi tot PSD-ul la alegeri cu liste proprii pentru PSD”, a declarat Liviu Dragnea la finalul CExN al PSD.
Întrebat dacă este valabilă o alianță cu UNPR, el a spus că nu. „Am văzut că și dumnealor agreează ideea de fuziune, am înțeles că trebuie să decidă cu cine vor să o facă. Dacă nu vor să o facă cu noi, noi o să ne „chinuim” singuri și o să ne prezentăm singuri la alegeri. Cu colegi de la UNPR am colaborat foarte bine până la alegerile locale, când ceva s-a întâmplat în univers și brusc au început discuții între UNPR și PNL. Noi nu facem oferte, noi încercăm să ducem la capăt o discuție mai veche despre fuziune. În momentul în care se va face o fuziune, toți membrii UNPR care vor să accepte aceasta devin membri PSD și se supun regulilor din organizații. Nu putem să facem o fuziune în care un membru PSD are drepturi mai mari decât un alt membru PSD, fiecare organizație va decide care sunt propunerile pentru listele parlamentare. (…) Pe de altă parte, sub nicio formă nu voi lansa în spațiul public oferte în care să intru în licitație politică, așa ceva n-o să fac, cu toate riscurile”, a adăugat liderul social-democraților, citat de psd.ro.