Legământ de pionier transmis lui Iohannis, la Târgovişte

SER_2360

O elevă a Liceului Economic ‘Ion Ghica’ i-a transmis, luni, preşedintelui Klaus Iohannis, aflat la deschiderea anului şcolar în Târgovişte, un ‘legământ’ formulat în termeni care amintesc clar de limbajul de lemn de dinainte de 1989.

În legământ nu lipsesc fraze de genul ‘depunem legământ de credinţă în şcoala românescă’, ‘trecut glorios al înaintaşilor’, ‘ să clădim un viitor sustenabil’, ‘crezul nostru suprem’.

Dacă înlocuim formularea ‘excelenţa sa, preşedintele tuturor românilor’, cu ‘mult stimate şi iubite conducător’ textul devine un adevărat discurs de pionier.

Şi intonaţia cu care a fost rostit ‘legământul’ a amintit de discursurile comandaţilor de detaşament ţinute în careu, la început de an şcolar în perioada comunistă.

În numele generaţiei mele şi a celor care păşesc astăzi pentru prima dată pragul şcolii, vreau să îmi permiteţi domnule preşedinte al României, domnule ministru, distinşi oaspeţi, iubiţi dascăli şi părinţi să vă mulţumim pentru că ne sunteţi alături la începerea anului şcolar şi pentru că, aşa cum vă cunoaştem, ne veţi fi alături mereu. Şi vă prezentăm legământul nostru:

Astăzi, 14 septembrie 2015, aici la Târgovişte, în fosta capitală a Ţării Româneşti, noi, elevii Colegiului Economic ‘Ion Ghica’ Târgovişte, cu respectul cuvenit trecutului glorios al înaintaşilor noştri de pe aceste meleaguri, depunem legământ de credinţă în şcoala românească, în rolul ei de a ne da un viitor în ţara noastră. Şi vă cerem vouă să ne rămâneţi parteneri întru împlinirea acestui ideal, să nu lăsaţi niciun copil, niciun tânăr, niciun adult în afara educaţiei atunci când au nevoie şi trebuie să înveţe, să faceţi ca educaţia să fie fundaţia temeliei noastre ca oameni şi profesionişti. Daţi-ne educaţie de calitate ca noi, tânăra generaţie, să clădim un viitor sustenabil pentru noi toţi, la noi acasă. Vă asigurăm pe toţi cei care ne sunteţi alături, pe excelenţa voastră, preşedintele tuturor românilor, oaspetele nostru cel mai de seamă, că vom continua a face din a învăţa şi a fi cetăţean democratic crezul nostru suprem. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Legământul pe care cu onoare şi mândrie vi-l înmânăm, excelenţa voastră, domnule președinte.

Claudia Iolu, preşedinta Consiliului Elevilor de la Colegiul Economic ‘Ion Ghica’ Târgovişte

E de presupus că textul nu e creaţia unui licean din 2015, textul citit de elevă de pe o foaie de hârtie a fost clar sub ceea ce un licean ar fi putut să transmită, sincer, şi fără atâtea clişee şi limbaj de lemn la deschiderea de an şcolar.

Pe de altă parte, şi ministrul Educaţiei, Sorin Câmpeanu, a avut un discurs pe alocuri tangenţial cu limbajul de lemn, pretenţios, ministrul uitând că se adresează unor elevi de liceu.

Legăminte pionierești din perioada comunistă

 

Legământul pionierului
„Voi învăţa şi voi munci pentru a deveni fiu de nădejde al patriei mele – Republica Socialistă România. Voi fi credincios poporului şi Partidului Comunist Român. Voi respecta neabătut îndatoririle pioniereşti”

 

„Din şcolar azi pionier”
„Am cravata mea”
Sunt pionier
Şi mă mândresc cu ea
Sunt pionier.
Flutură în vânt
Zălog de legământ
Întâiul meu cuvânt
De pionier.

error: Conţinut protejat !!