Site icon stiriDB

La 24 de ani de la Revoluţia din 1989, nostalgicii vin la Muzeul Comunismului din Târgovişte

Peste 1.700 de persoane au venit, de la deschidere, din luna septembrie a acestui an, la Muzeul Comunismului din Târgovişte.

Clădirea de la unitatea militară unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu a fost transformată în acest an în Muzeu al Comunismului.

„Până în momentul de faţă sunt peste 1.700 de persoane care au vizitat muzeul. Sunt în special străini care vin în Bucureşti să viziteze Casa Poporului şi atunci vin şi în Târgovişte. Sunt convins că în perioada de vară anul viitor va fi un flux mai mare de străini în perioada concediilor, pentru că am văzut interesul foarte mare al presei străine pentru acest muzeu şi asta mă face să cred că lucrurile vor merge mai bine”, a declarat, pentru ziare.com, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina.

Acesta a spus că muzeul a fost deschis şi pe 25 decembrie.

Încăperile muzeului au fost amenajate în aşa fel încât să arate ca în decembrie 1989. Astfel a fost amenajat Biroul comandantului, care a servit în dimineaţa zilei de 25 decembrie 1989 ca spaţiu pentru vizita medicală obligatorie, anterioară procedurilor judiciare care aveau să aibă loc în acea zi. O altă cameră amenajată este sala în care cuplul Ceauşescu şi-a petrecut ultimele patru zile şi trei nopţi, începând cu 22 decembrie, când la 19.30 au fost aduşi sub escortă de la Inspectoratul de Miliţie Dâmboviţa şi până în ziua procesului şi a punerii în aplicare a sentinţei. Vizitatorii pot vedea şi camera în care au fost judecaţi soţii Ceauşescu. În faţa fiecărei camere este o plăcuţă cu aceste explicaţii.

Vizitatorii pot fi derutaţi de prezenţa pe holul principal al muzeului a unei expoziţii cu imagini a şcolii de cavalerie, care a funcţionat în trecut în această clădire, dar care nu are nicio legătură cu evenimentele din 1989.

De asemenea se poate vizita zidul unde au fost împuşcaţi soţii Ceauşescu.

Directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte, Ovidiu Cârstina, a precizat că la începutul anilor ’90 acest zid a fost tencuit. Acum restauratorii complexului muzeal au decopertat o porţiune din zid şi se pot vedea urmele gloanţelor trase în 1989.

Preţul biletului pentru vizitarea acestui punct muzeal este de şapte lei.