Jefuirea Târgoviştei – Ghid de oraş

Jefuirea Târgoviştei – Ghid de oraş

Cei care vin să viziteze municipiul Târgovişte pot intra aici în atmosfera secolelor trecute. Complexul Muzeal Curtea Domnească,  Turnului Chindiei, fortificaţiile oraşului, Şanţul Cetăţii – toate te duc cu gândul la vechea Cetate de scaun.

Aici au avut loc lupte aprige cu turcii, aici este Cetatea celor 33 de voievozi şi tot aici s-au petrecut momente istorice importante. Dacă despre Atacul de noapte al lui Vlad Ţepeş împotriva turcilor se ştiu mai multe, un alt moment a marcat oraşul şi este mai putin cunoscut: Jefuirea Târgoviştei din 1737.

Conflictul dintre austrieci şi turci (1736-1739) a afectat oraşul Târgovişte, considerat de către turci ca un „ochi împărătesc”, fapt pentru care a avut de suferit. În septembrie 1737 când armatele otomane înaintau, iar austriecii s-au retras spre Câmpulung, turcii au găsit prilejul a-şi vărsa toată furia lor pe orăşenii din Târgovişte, pedepsiţi cu arderea de foc şi cu robii şi cu mulţimi de jafuri, orăşenii rămânând „vrednici de multă jale şi tânguire”. Multe case au fost distruse, monumentele jefuite de odoare, bruma de avere ce aveau risipindu-se şi împrăştiindu-se prin mâinile ostaşilor. Mulţi locuitori au luat calea pribegiei.

S-a jefuit în special Mitropolia unde fuseseră ascunse peste 8.000 de lăzi pline cu bani, bijuterii, perle fine, veşminte brodate cu aur şi o mulţime de alte lucruri valoroase.

Oraşul a fost incendiat, prilej cu care a avut de suferit şi reşedinţa domnească, rămasă până atunci încă un punct militar.

Ghid de oraș” este o campanie stiriDB de promovare a orașelor dâmbovițene și a obiectivelor turistice ale acestora.