ITM Dâmboviţa face unele precizări cu privire la documentele care atestă vechimea în muncă şi documentele care pot fi eliberate de instituţie.
Într-un comunicat de presă, remis, luni, se arată că până în 2011 se faceau înscrisuri în carnetele de muncă, dar apoi acestea au fost desfiinţate. Astfel, vechimea în muncă până în 2011 se poate dovedi cu carnetele de muncă, iar pentru perioada de după 2011 e nevoie de adeverinţe de la angajator su de la deţinătorul arhivelor angajatorului.
ITM Dâmboviţa mai precizează că nu deține în arhivă documente necesare eliberării adeverințelor de vechime pentru perioade lucrate la unitățile de stat, indiferent de perioadă. În această situaţie se află si Romlux SA Târgovişte şi Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (COS SA). Doar pentru UPET SA Târgovişte, în arhiva ITM Dâmboviţa, există documete privind calcularea drepturilor salariale (state de plată), în format electronic, DOAR pentru perioada noiembrie 1998 – decembrie 2010 (dar fără dovezi care să ateste plata contribuţiilor).
În contextul unei prezențe numeroase, la ghișeele instituției, a dâmbovițenilor aflați în căutarea dovezilor de vechime, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmbovița revine cu câteva precizări importante, cu privire la documentele pe care le poate elibera.
În acest sens, este necesar ca, înainte de toate, să facem o distincție între cele două perioade, de dinainte de 2011, când se făceau înscrisuri în Carnetele de Muncă și cea de după, când acestea au fost abrogate, făcându-se trecerea către evidența informatizată a angajaților, în REVISAL.
Așadar, în conformitate cu Codul Muncii: ”vechimea în muncă stabilită până la data de 31 decembrie 2010 se probează cu carnetul de muncă”. Pentru persoanele care nu și-au ridicat până în acest moment carnetele de muncă și care au lucrat pe raza județului Dâmbovița, la unități private, este bine de știut că, la data de 1 aprilie 2024, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa încă deţinea un numar de 6400 de carnete de muncă neridicate. Acestea pot fi eliberate titularilor, la solicitarea acestora, în baza prezentării la ghișeele instituției, cu actul de identitate.
În funcţie de necesităţile solicitanţilor, ITM Dâmboviţa poate elibera, adeverinţe de vechime pentru persoanele care nu au avut carnet de muncă, ori care l-au pierdut, sau au perioade lipsă din acesta, NUMAI pentru perioade lucrate anterior datei de 31.12.2010, la angajatori cu sediul social în județul Dâmboviţa, cu capital privat, cu activitate depusă dupa iunie 1990. Persoanele pentru care găsim în bazele de date aceste dovezi de vechime, pot solicita, cu buletinul, prin completarea unei cereri tip și achitarea unei taxe de 20 de lei, respectivele adeverințe. Menționăm că acestea pot fi eliberate doar după ce titularii carnetelor de munca declară la Monitorul Oficial pierderea acestora.
SUBLINIEM că ITM Dâmboviţa nu deține în arhivă documente necesare eliberării adeverințelor de vechime pentru perioade lucrate la unitățile de stat, indiferent de perioadă. În această situaţie se află si Romlux SA Târgovişte şi Combinatul de Oţeluri Speciale Târgovişte (COS SA). Doar pentru UPET SA Târgovişte, în arhiva ITM Dâmboviţa, există documete privind calcularea drepturilor salariale (state de plată), în format electronic, DOAR pentru perioada noiembrie 1998 – decembrie 2010 (dar fără dovezi care să ateste plata contribuţiilor).
Începând cu 01.01.2011, o dată cu abrogarea Legii nr. 130/1999, ridicarea adeverinţelor de vechime pentru perioadele lucrate începând cu acel moment, se face EXCLUSIV de la angajatori sau de la detinătorii legali ai arhivelor acestora. În cazul încetării activității angajatorului, există obligaţia pentru deţinătorii documentelor ori a succesorilor în drepturi ai acestora, de a elibera adeverinţe pe baza dovezilor pe care le deţin, dacă acestea se referă la drepturi care îl privesc pe solicitant.
Inspectoratele teritoriale de muncă pot elibera, pentru perioade lucrate după data de 01.01.2011, în urma unor solicitări prealabile, care constau în depunerea unei cereri tip, prezentarea documentului de identitate și a plății unei taxe de 20 de lei, doar un extras din baza de date electronică, privind registrul general de evidență a salariaților. Din respectivul Extras de REVISAL rezultă calitatea de salariat a unei persoane, dar fără ca acest document să aibă valoarea unei adeverințe de vechime.
Lixandru Marius
Inspector Șef