ITM Dâmboviţa: De unde luaţi adeverinţele de vechime, dacă firma nu mai există
ITM Dâmboviţa oferă celor interesaţi informaţii despre procurarea adeverinţelor de vechime pentru pensii. Într-un comunicat de presă al instituţiei se fac precizări despre cum pot fi obţinute aceste adeverinţe, inclusiv în cazul firmelor care nu mai există.
„Pentru activitatea prestată după anul 2011, doar angajatorii pot elibera adeverințe de vechime”, anunţă ITM Dâmboviţa.
Odată cu recalcularea pensiilor, solicitarea de adeverințe de vechime la instituțiile abilitate din țară a crescut foarte mult, observându-se, în același timp faptul că multe persoane încă nu știu cui să se adreseze atunci când caută aceste documente.
În acest context, Inspecția Muncii, prin inspectoratele teritoriale de muncă desfășoară, începând de astăzi, 11 octombrie 2024, și până la finalul anului, „Campania Națională de informare și conștientizare a angajatorilor și salariaților cu privire la eliberarea adeverințelor de vechime”.
Acțiunea își propune informarea persoanelor fizice care au avut sau au calitatea de angajat, cu privire la condițiile în care pot solicita adeverințe de vechime, dar și a angajatorilor și a deținătorilor de arhive cu privire la obligația legală de eliberare a documentelor.
Potrivit dispoziţiilor legale, la încetarea activității salariatului, angajatorii au obligaţia să îi elibereze acestuia o adeverinţă care să cuprindă informații ca: datele de identificare ale salariatului, datele de identificare ale angajatorului, data și numărul contractului individual de muncă, tipul de contract, data începerii activității, funcția ocupată, salariul de bază și sporurile prevăzute în contractul de muncă, modificările suferite în executarea raportului de muncă, data încetării contractului individual de muncă, temeiul de încetare, perioadele de absențe nemotivate și concedii fără plată, semnătura reprezentantului legal al angajatorului și ștampila. Angajatorii au obligaţia de a elibera aceste documente, la încetarea activității salariatului, fără a fi necesară vreo solicitare în acest sens, ori la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, în termen de 15 zile de la data solicitării formulate în scris.
Succesorii în drepturi ai angajatorilor desființați au obligația de a elibera, la cerere, în termen de maximum 60 de zile calendaristice, adeverinte cu datele existente în documentele pe care aceștia le dețin.
În cazul în care angajatorul se află, la momentul solicitării, în procedura de insolvenţă, faliment sau lichidare, administratorul judiciar sau, dupa caz, lichidatorul judiciar este obligat să le elibereze salariatilor, in termen de maximum 60 de zile calendaristice, un document care să ateste activitatea desfasurata de acestia. Date privind societăţile și succesorii în drepturi ai acestora pot fi obtinute de la ONRC.
Dacă o societate și-a încetat activitatea, obligația de a elibera adeverințele de vechime le revine operatorilor economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice. Pentru a identifica acești operatori, foștii salariați se vor adresa Arhivelor Naționale sau serviciilor judeţene ale Arhivelor Naționale. Aceste servicii arhivistice se efectuează contra cost, pe baza unor tarife ale căror limite maxime sunt stabilite anual de către Arhivele Nationale.
Nerespectarea de către operatorii economici autorizaţi în prestarea de servicii arhivistice, a obligaţiei de a elibera adeverința de vechime se constată și se sancționează de către Arhivele Naţionale ale Statului.
Facem precizarea că, având în vedere prevederile art. 139 alin. (2) din Legea nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, coroborate cu prevederile art. 13 lit. a), există obligativitatea eliberăríi, de către angajatori, a unui nou tip de adeverință, referitoare la perioadele de vechime în muncă realizate până la data de 1 aprilie 2001 doar dacă s-a datorat sau, după caz, s-a datorat și plătit contribuție de asigurări sociale.
Subliniem că, pentru activitatea prestată după anul 2011, doar angajatorii pot elibera adeverințe de vechime. ITM Dâmbovița poate elibera aceste documente, în baza documentelor din arhivă, pentru activitatea prestată de o persoană, în perioada anterioară anului 2011, la societăți din județul Dâmbovița, din mediul privat, care se aflau în evidența instituției noastre, în perioada respectivă. De la începutul anului, au fost eliberate 270 de astfel de documente către foștii angajați care, din diverse motive, nu au carnet de muncă, în care să fie consemnate perioadele lucrate
În aceeași perioadă, 100 de persoane și-au ridicat carnetul de muncă, de la sediul ITM Dâmbovița, iar, în prezent, în arhivele instituției noastre mai există 6400 de carnete nerevendicate. Documentele pot fi eliberate titularilor, la solicitarea acestora, în baza prezentării la ghișeele instituției, cu actul de identitate. Reamintim că acestea le sunt necesare persoanelor care au lucrat, înainte de anul 2011, pentru a certifica vechimea în muncă.
Mai multe informații despre documentele de vechime pe care le eliberează Inspectoratul teritorial de Muncă Dâmbovița se pot obține la numărul de telefon 0245/612 021, accesând site-ul www.itmdambovita.ro sau scriind pe e-mailul instituției, itmdambovita@itmdambovita.ro.