ITM Dâmboviţa: Controale în construcţii, muncă la negru şi alte nereguli constatate

ITM Dâmboviţa: Controale în construcţii, muncă la negru şi alte nereguli constatate

Persoane care munceau la negru, precum şi alte neregului au fost constate de inspectorii ITM din Dâmboviţa care au făcut controale pe şantierele de construcţii din judeţ şi au dat amenzi de peste 670.000 de lei, se arată într-un comunicat al ITM Dâmboviţa, remis miercuri.

„Amenzi de 676.000 de lei, sistări de activitate, 29 de angajaţi depistaţi lucrând la negru. Acesta este, pe scurt, bilanţul acţiunilor de control derulate, pe parcursul săptămânii trecute, de inspectorii de muncă dâmboviţeni, pe şantierele de construcţii din judeţ (…). Obiectivele acţiunilor de control au fost identificarea şi verificarea agenţilor economici care activează în aceste domenii, eliminarea neconformităţilor constatate, prin dispunerea de măsuri obligatorii, precum şi creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale în domeniile relaţiilor de muncă şi securităţii şi sănătăţii în muncă”, precizează ITM Dâmboviţa.

În cadrul acestei acţiuni, inspectorii de muncă dâmboviţeni au efectuat 49 de controale.

Cele mai mari amenzi, în valoare de 580.000 lei, au fost aplicate angajatorilor pentru cei 29 de muncitori depistaţi lucrând fără forme legale.

„În plus inspectorii Compartimentului Relaţii de Muncă au mai aplicat trei amenzi, în valoare de 4.500 de lei, pentru lipsa evidenţei timpului de lucru şi una în valoare de 5.000 lei, pentru lipsa copiilor contractelor individuale de muncă, la locul de muncă. În domeniul Sănătăţii şi Securităţii în Muncă (SSM), au fost depistate 38 de deficienţe, pentru care s-au dispus 38 de măsuri de intrare în legalitate şi s-au aplicat 38 de sancţiuni, dintre care 20 de amenzi în valoare de 96.000 de lei şi 18 avertismente. La acestea se adaugă sistarea unui echipament de lucru şi a două locuri de muncă, întrucât acestea nu îndeplineau condiţiile de siguranţă pentru lucrători”, informează ITM Dâmboviţa.

Principalele deficienţe constatate de inspectorii SSM au fost lipsa sprijinirilor de maluri, lipsa echipamentelor de muncă, lipsa măsurilor de protecţie colectivă împotriva riscului de cădere de la înălţime (schele neconforme), dar şi lipsa instruirii corespunzătoare a lucrătorilor.

„Domeniul construcţiilor constituie unul din sectoarele cu pondere importantă în economia nationala, dar şi unul care ţine un nedorit cap de afiş în ceea ce priveşte accidentele de muncă. Tocmai de aceea, Inspectoratul Teritorial de Muncă Dâmboviţa face un apel, atât la angajaţi, cât mai ales la angajatori, să conştientizeze riscurile la care se expun şi să ia toate măsurile pentru intrarea în legalitate şi asigurarea condiţiilor optime de lucru pentru muncitori”, se mai arată în comunicatul ITM Dâmboviţa.

[foto: arhivă]