Site icon stiriDB

Ionel Petre (ALDE): Marşul demnităţii de la Braşov, semnal de alarmă tras de ALDE

Preşedintele ALDE, Ionel Petre, spune că marşul demnităţii organizat, duminică, la Braşov nu s-a dorit o demonstraţie de forţă ci un semnal de alarmă tras de ALDE. La manifestare au fost prezente circa 250 de persoane din Dâmboviţa.

„De la Filiala Dâmbovița merg la marşul demnităţii de la Braşov 250 de persoane (…). Este un tip de marș nu neapărat ca și demonstrație de forță, este un semnal de alarmă pe care îl trage ALDE pentru faptul că am făcut de multe ori apel la înțelegere în ceea ce privește clasa politică, la stabilitate, la normalitate și se pare că, chiar și prin acest referendum prin care președintele Iohannis îl organizează tocmai la aceeași dată cu europarlamentarele, nu se face altceva decât să se deturneze adevăratul scop al acestor alegeri europarlamentare, anume acela ca România să fie reprezentată de oameni serioși, oameni care să cinstească România în Parlamentul European”, a declarat președintele ALDE Dâmbovița, Ionel Petre.

„Cazul ‘Augustin Lazăr’ nu poate rămâne fără niciun efect, acum, după ce acesta a renunțat să mai solicite un nou mandat de procuror general. Dacă ne vom mulțumi numai cu atât, înseamnă că nu am învățat nimic din această lecție (…). Am credința că acesta nu este un caz izolat și că șirul complicităților care a creat un adevărat complot, căruia i-ați căzut încă o dată victimă voi, ca și toți cei persecutați politic în anii regimului Ceaușescu, este unul mult mai larg. De aceea, pentru a restabili adevărul, acum în ceasul al 12-lea, voi solicita înființarea unei subcomisii de anchetă, fie în cadrul Comisiei juridice a Senatului, fie în cadrul Comisiei pentru cercetarea abuzurilor. O Comisie pentru cercetarea abuzurilor Securității și a complicilor ei este necesară. Comisia va avea drept scop restabilirea adevărului, identificarea celor care au comis aceste abuzuri din postura lor de anchetatori ai Securității, magistrați sau comandanți de penitenciare. Și nu numai a lor, dar mai ales a celor care din 1989 încoace, din pozițiile pe care le-au avut, au împiedicat ca victimele să-și poată face dreptate, au secretizat abuziv, au ascuns sau chiar au distrus dosare. Comisia la care mă gândesc îi va identifica și cerceta atât pe torționarii voștri, cât și pe cei susceptibili că i-au protejat, vreme pe peste trei decenii, pe cei vinovați de persecuțiile îndurate tot de cei ce au avut curajul să se ridice împotriva dictaturii comuniste. Fără îndoială că atât faptele torționarilor, cât mai ales ale celor care i-au protejat din pozițiile lor de putere după decembrie 1989, care au împiedicat accesul la justiție al victimelor, au mușamalizat dosare și au protejat vinovații sunt prevăzute de Codul Penal. Comisia va face recomandări atât instituțiilor abilitate să ia măsuri, dar va întreprinde și propuneri legislative pentru stabilirea unui echilibru al compensațiilor acordate victimelor regimului comunist, prin măsuri legislative concrete”, a declarat, duminică, liderul ALDE Călin Popescu Tăriceanu.

Material realizat de stiriDB.ro la comanda ALDE, cod unic AEP 41190002