Site icon stiriDB

Închisoare pentru cei care îl glorifică pe Mareșalul Antonescu; la Târgovişte e cetăţean de onoare

Glorificarea mareşalului Antonescu, a persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii se pedepseşte cu închisoare până la trei ani. La Târgovişte mareşalul Ion Antonescu este cetăţean de onoare şi nu există niciun demers în vederea retragerii titlului.

Articolul din lege unde e specificată pedeapsa

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, pe 22 iulie 2015, Legea pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 31/2002 privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii.

Iniţiatori ai acestei modificări sunt trei parlamentari PNL: senatorul Crin Antonescu, deputaţii Andrei Gerea și George Scutaru.

decizia publicată pe presedency.ro

stiriDB a semnalat în luna martie faptul că mareşalul Antonescu, deşi nereabilitat şi considerat de statul român criminal de război, este cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte.

Tot stiriDB scria, în exclusivitate, că Institutul ”Elie Wiesel” cere Primăriei Târgovişte retragerea titlului de cetăţean de onoare acordat în anul 2000 mareşalului Ion Antonescu, personaj controversat al istoriei noastre (condamnat pentru crime de război şi al cărui nume nu a fost reabilitat).

În articolul stiriDB se arăta că despre această situaţie de la Târgovişte se vorbeşte şi în ”Raportul privind situaţia libertăţii religioase în România în anul 2013” al Ambasadei SUA la Bucureşti.

”Încălcând legislaţia în vigoare, primarul oraşului Târgovişte a continuat să refuze să anuleze titlul de cetăţean de onoare acordat mareşalului Ion Antonescu, liderul român pro-nazist din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost executat drept criminal de război responsabil de uciderea a 280.000 de evrei români şi ucraineni”, se arată în raportul postat pe pagina de internet a Ambasadei SUA la Bucureşti.

Reprezenataţi ai institutului ”Elie Wiesel” au declarat pentru stiriDB că au trimis o adresă către Primăria Târgovişte, în urma căreia nu s-a primit niciun răspuns, dar numele lui Ion Antonescu a fost scos de pe pagina de internet a primăriei, unde sunt prezentanţi cetăţenii de onoare.

”În privința adresei amintite, transmise de către Institutul „Elie Wiesel” catre Primăria și Consiliul Local din Târgoviște, nu s-a primit niciun răspuns din partea acestor autorități publice”, se arată într-o adresă a Institutului ”Elie Wiesel” către stiriDB.

Mareşalul Ion Antonescu a primit titlul de cetăţen de onoare al municipiului Târgovişte în anul 2000.

Primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan, a declarat în martie 2015, după ce s-a semnalat în presă că mareşalul Antonescu este cetăţean de onoare al Târgoviştei, că va lua în discuţie retragerea titlului.