Procedurile de reatribuire a contractului de execuţie a lucrărilor de reabilitare şi modernizare centură ocolitoare Târgovişte au fost finalizate, iar săptămâna viitoare vor fi semnate contractul şi ordinul de începere a lucărilor, a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă, primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Proiectul cu finanţare europeană de 88,7 milioane de lei de realizare a centurii ocolitoare a municipiului Târgovişte riscă la acest moment corecţii financiare, din cauza întârzierii foarte mari înregistrată la execuţia lucrărilor.
Lucrările la centura Târgoviştei sunt abandonate din 2012.
La acest moment lucrările la centură sunt efectuate în proporţie de 27%.
”Acest proiect trebuia terminat în luna august 2012, din păcate nu s-a reuşit acest lucru. Este suficient să amintim că încă din octombrie 2011 echipa de implementare a proiectului a făcut o solicitare de reziliere a contractului cu cel care a adjudecat iniţial contractul de execuţie de lucrări, această reziliere s-a produs 9 luni mai târziu. Cred că la momentul respectiv am pierdut timp preţios pentru a putea finaliza acest proiect. Acum sunt în măsură să spun că toate procedurile privind încheierea contractului de lucări pentru reabilitarea şi modernizarea drumului de centură al municipiului Târgovişte au fost finalizate, suntem în faza de semnare a contractului”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Edilul spune că săptămâna viitoare va fi semnat contractul şi vor demara şi lucrările.
”Am solicitat constructorului ca săptămâna viitoare, marţi, să se prezinte în vederea semnării contractului. Cred că săptămâna viitoare voi semna ordinul de începere a lucărilor. Câştigător al procedurii de achiziţie este asocierea SC Good Prod S.R.L. şi SK 13 Patstroy JSC. Valoarea contractului este de 51,1 milioane lei, fără TVA”, a afirmat Stan.
Autorităţile locale speră ca până la sfârşitul anului să se realizeze cât mai mult din lucrări pentru că altfel se riscă pierderea fondurilor europene. Dacă nu vor fi gata toate lucrările, ce va rămâne de executat în 2016 va fi plătit din bugetul local.
”Având în vedere că Programul Operaţional Regional se finalizează în acest an va trebui să renegociem gradul de execuţie şi perioada contractuală, astfel încât să ne putem încadra în termenul stabilit de Uniunea Europeană. Intenţionăm ca până la sfârşitul anului să fie realizat cel puţin 80% din proiect, în această situaţie, în eventualitatea prelungirii cu şase luni a POR, vom putea ca şi anul viitor să beneficiem de cheltuieli eligibile, dacă vom avea un anumit stadiu de execuţie”, a precizat primarul interimar al Târgoviştei, Cristian Stan.
Contractul de finanţare pentru centura ocolitoare a municipiului Târgovişte a fost semnat în februarie 2009. La demararea lucrărilor din 2010 a fost prezent ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului de la acea vreme, Elena Udrea.
”Pe lângă toate celelalte proiecte pe care le aveți la Târgoviște prin fonduri europene, inclusiv cele din turism, cred că și acesta va aduce mulțumirea celor din municipiu și a celor care tranzitează localitatea”, a spus Elena Udrea, în 2010, la inaugurarea lucrărilor la centura Târgoviştei.
Momentul festiv a avut loc la intrarea în Târgovişte dinspre Bucureşti, iar după plecarea ministrului constructorul şi-a luat utilajele şi nu a mai turnat niciun covor asfaltic în zonă.
Iniţial partea de execuţie ar fi trebuit finalizată în luna august 2012, dar a fost reziliat contractul de execuţie de lucrări încheiat CAST SRL din cauza întârzierii foarte mari a lucrărilor.
De asemenea proiectul european a suferit o corecţie fianciară de 25% din cauza neregulilor constatate de Autoritatea de Audit din cadrul Ministerului Dezvoltării.
Lucrările de reabilitare şi modernizare a drumului de centură a municipiului Târgovişte sunt finanţate prin Programul Operaţional Regional (POR).
Valoarea totală a proiectului este de 88,7 milioane lei, dintre care 70,2 milioane de lei sunt nerambursabili.
Investiţia urmăreşte, pe lângă modernizarea şi reabilitarea a 13,8 kilometri de drum, şi extinderea şoselei de centură la patru benzi de circulaţie (acolo unde va fi posibil), precum şi reabilitarea podurilor şi a pasajelor aflate pe traseu, realizarea unei reţele de canalizare, reabilitarea trotuarelor şi a sensurilor giratorii.
Podul de la Teiș va fi dublat prin construcția unui pod nou. Inelul de centură este alcătuit din următoarele segmente de drum: strada Petru Cercel, strada Laminorului, Calea Câmpulung, bulevardul Eroilor, Calea Ialomiței, Aleea Sinaia, Aleea Mănăstirea Dealu, strada Magrini și strada Cărămidari.
La finalizarea proiectului, se așteaptă ca blocajele rutiere să se diminueze considerabil, prin devierea traficului greu din centrul municipiului.