Site icon stiriDB

Inaugurarea primelor spaţii de învăţământ din campusul Universităţii Valahia Târgovişte (foto)

Prima clădire cu spaţii de învăţământ din campusul Universităţii Valahia Târgovişte a fost inaugurată, marţi, în prezenţa miniştrilor Educaţiei – Mihai Sorin Cîmpeanu, Agriculturii – Daniel Constantin şi Fondurilor Europene – Eugen Orlando Teodorovici.

Prezent la eveniment a fost şi primul rector al Universităţii Valahia, Florea Oprea, în mandatul căruia a început construcţia campusului. Inițial universitatea a anunțat că va participa la inaugurare și premierul Victor Ponta, însă acesta nu a fost prezent.

”Inaugurăm prima clădire din campus a universităţii care este dedicată spaţiilor de învăţământ. Toată investiţia în campus a început în anul 1998, până în acest moment majoritatea fondurilor care au fost cheltuite, în valoare de 14 milioane de euro, exceptând Institutul de Cercetări, au fost folosite pentru cele trei cămine şi pentru clădirile pe care le vedeţi aici. Este, considerăm noi, un moment important astăzi când pentru prima dată 2.000 de studenţi şi 150 de cadre didactice se mută în campus şi vor desfăşura aici activităţi didactice”, a spus rectorul Universităţii Valahia Târgovişte, Călin Oros.

În clădirea inaugurată marţi funcţionează trei facultăţi ale instituţiei de învăţământ superior târgoviştene: Facultatea de Inginerie Electrică, Electronică şi Tehnologia Informaţiei, Facultatea de Ingineria Mediului şi Ştiinţa Alimentelor şi Facultatea de Ingineria Materialelor şi  Mecanică.

”Spaţiile de învăţământ au fost realizate la cele mai înalte standarde de calitate şi sunt adaptate procesului educaţional, cuprinzând 5 amfiteatre, 40 de săli de curs, seminar şi alte activităţi didactice, 50 de laboratoare şi o bibliotecă. Aici îşi vor desfăşura activitatea aproximativ  2000 de studenţi şi 150 de cadre didactice şi personal auxiliar. Clădirea are o suprafaţă de peste 9.600 metri pătraţi, este situată în Campusul universitar, Aleea Sinaia, nr. 13 şi este prima investiţie inaugurată după Revoluţie într-un campus universitar nou”, se arată într-un comunicat al Universităţii Valahia Târgovişte.

Lucrările de construcţie au fost demarate în anul 1998 şi au fost finanţate, în cea mai mare parte, din fonduri guvernamentale.

”După 15 ani de la începerea acestei investiţii este într-adevăr un moment foarte important, aş fi preferat să fie mai rapid realizată. Investiţia a fost realizată, doar pentru această clădire, în proporţie de 98% din bugetul Guvernului, Ministerului Educaţiei şi 2% universitatea a contribuit cu venituri proprii”, a declarat, la inaugurare, ministrul Educaţiei, Mihai Sorin Cîmpeanu.

În campusul universitar de la Târgovişte au fost construite, până acum, trei cămine, un institut de cercetare realizat cu fonduri europene, corpul de clădire inaugurat marţi şi este în construcţie un alt corp de clădire ce va cuprinde spaţii de învăţământ.

”Sunt convins că sunt puţin locuri în Europa care se pot bucura de un astfel de mediu de învăţământ. Acum să îi determinăm pe studenţi să vină să înveţe (…). O să lansăm şi un proiect ”Primul Job”, care va avea mai multe etape, una de internship, o perioadă de o lună, două, trei de practică în administraţia publică şi locală. Să fie şi plătită această activitate. Al doilea obiectiv este ca fiecare student să aibă posibilitatea să îşi găsească un loc de muncă şi mergem cu o subvenţie”, a spus ministrul Fondurilor Europene, Eugen Orlando Teodorovici.

La inaugurarea de marţi au mai fost prezenţi profesori, studenţi, preşedintele CJ Dâmboviţa – Adrian Ţuţuianu, prefectul de Dâmboviţa – Ioan Marinescu, primarul interimar al Târgoviştei – Cristian Stan, viceprimarul Cosmin Bozieru, parlamentari de Dâmboviţa – Zisu Stanciu (care a fost ocupat şi cu a-şi face selfie), Florin Popescu, Georgică Dumitru, Ion Pârgaru, alte autorităţi locale.