Cum prevenim răceala? Carmen Holban, director asociat HypericiFarm oferă câteva sfaturi: să adoptăm o dietă care să nu îngreuneze sistemul imunitar, să bem lichide şi să ne odihnim. Nu trebuie uitate şi remediile naturiste. Informaţii suplimentare se pot obţine în farmaciile Hyperici.
Ne confruntăm cu un sezon al gripei şi răcelii, iar cel mai important este, din punctul meu de vedere, să previi răceala decât să o tratezi.
În primul rând trebuie să adoptăm o dietă care să nu îngreuneze sistemul imunitar, asta înseamnă să renunţăm la zahăr, dulciuri, sucuri şi carne grasă. Un al doilea sfat ar fi să bem cel puţin doi litri de lichide pe zi, preferabil ceaiuri din plante, care acţionează împotriva răcelii. Aş recomanda ceaiuri cu echinaceea, ceaiuri cu cătină, cu lemn dulce, tei, cimbrişor, muşeţel, soc, lumânărică, cimbru. Acestea sunt ceaiurile care trebuie consumate în mod frecvent în această perioadă. Se recomandă câte o cană de ceai cald, nu fierbinte, dacă se poate din oră în oră. Un al treilea sfat este să ne odihnim mai mult, să dormim timp mai îndelungat, să îi lăsăm timp organismului de refacere şi să nu îl suprasolicităm în perioada de boală.
Trebuie să încercăm şi remedii care au la bază extracte din plante, cum ar fi salcia, lemnul dulce, măceşul. Acestea se găsesc atât sub formă de ceaiuri în farmacie, dar şi ca suplimente alimentare sub diverse forme farmaceutice, sub formă de comprimate şi capsule care pot da surplusul de sănătate de care avem nevoie.
Sfatul meu ar fi să încercăm să folosim mai puţine medicamete alopate şi mai multe remedii naturiste pentru că leacurile din bătrâni sunt eficiente şi acum.
Aş vorbi puţin de salcie deoarece ea este numită, poate mulţi nu ştiu, şi aspirină vegetală, o aspirină care în cazuri febrile ne ajută foarte mult. Nu trebuie să uităm de măceşe care prin conţinutul bogat de vitamina C susţine lupta cu răceala şi gripa. Lemnul dulce, pe care îl găsim în orice farmacie Hyperici are virtuţi care au fost studiate în medicina antică chineză, fiind un fortificant extrem de bun al sistemului imunitar. Echinaceea, pe care toată lumea o cunoaşte, este un remediu bun împotriva răcelii, supranumită şi vaccinul antigripal natural aceasta stimulează sistemul imunitar sporind abilitatea celulelor de a distruge bacteriile şi de a inhiba virusurile. De asemenea nu trebuie să omitem miraculosul propolis, este cel mai preţios produs apicol, din punctul meu de vedere. Şi-a câştigat reputaţia ca fiind o penicilină românească. Efectele tămăduitoare ale propolisului sunt cunoscute încă din perioada Egiptului Antic, când era folosit la tratarea durerilor şi la îmbălsămarea morţilor. Propolisul este un melanj extraordinar de substanţe răşinoase prelucrate de albine, la care se adaugă secreţii ale glandelor salivare bogate în enzime şi ceară. Propolisul este bun împotriva răcelii fiindcă previne infecţiile şi ajută organismul să scape mai uşor de boală. Propolisul poate fi folosit atât sub formă de comprimate, cât şi sub formă de tincturi. El ajută foarte bine şi la durerile de gât, dureri care apar împreună cu răceala. Această acţiune antibacteriană, antifungică, antivirală îl ajută foate mult pe pacient să se însănătoşească.
Nu trebuie să uităm o altă categorie, a produselor care conţin uleiuri volatile. De aceea trebuie să întrebăm la farmacii de mentă şi eucalipt.
Trebuie să avem grijă şi la o dietă antigripală. Pentru a avea un sistem imunitar puternic şi sănătos trebuie să avem grijă ce mâncăm, e bine să consumăm mai puţine grăsimi şi mai multe alimente bogate în vitamine şi minerale. Este recomandat usturoiul care ne aduce un aport considerabil de minerale: potasiu, calciu, fier, precum şi vitaminele A şi E. Consumând zilnic doi-trei căţei de usturoi putem evita apariţia gripei. Ardeiul gras stimulează imunitatea prin vitamine şi prezenţa potasiului, este foarte bine să îl folosim pe grătar sau adăugat în salate. Scorţişoara stimulează circulaţia şi respiraţia şi e foarte indicată în guturai, este bine să o adăugăm în diverse preparate, ştim că este des întâlnită în prăjituri, dar atenţie la conţinutul de zahăr al acestor produse. Cătina este bogată în antioxidanţi şi vitamina C şi are un rol important în imunitate, o găsim în diverse siropuri în farmacii. Putem să consumăm o lingură dimineaţa, amestecată cu miere. Despre vitamina C se ştie că activează metabolismul celular, ne protejează de răceli.