Adesea când creierul nostru este intens solicitat observăm că la un moment dat devine din ce în ce mai greu să ne concentrăm, memoria nu mai funcţionează în condiţii optime, iar învăţatul sau stocarea de informaţii se transformă într-o sarcină extenuantă. O minte care lucrează intens are nevoie de o cantitate considerabilă de elemente nutritive. Cu cât sunt mai mari provocările cu care se confruntă, cu atât sunt mai epuizate resursele de energie.
Totodată stresul face dificilă menţinerea unei alimentaţii sănătoase şi echilibrate şi astfel apare senzaţia de oboseală şi eliminarea treptată a timpului de concentrare maximă.
Printre elementele nutritive epuizate rapid de organism şi a căror carenţe slăbeşte capacitatea de concentrare se numără magneziu, acizii graşi nesaturaţi, vitaminele şi lecitina. Cel mai frecvent apar carenţele de magneziu, acestea fiind cauzate de stresul zilnic, de alimentaţia nesănătoasă sau de administrarea dozelor mari de cofeină şi teofilină, substanţă existentă în cafea şi în ceaiul negru.
În faţa unui efort intelectual de durată, pentru a minimaliza pe termen scurt oboseala şi starea de somnolenţă putem apela la diverse stimulente. Cel mai adesea acestea au forma de suplimente alimentare pe bază de vitamine, minerale sau extracte din plante care stimulează celulele nervoase şi menţin funcţionarea acestora la capacitate maximă.
Îmbunătăţirea capacităţii de funcţionare a creierului. Atunci când creierul nostru nu mai funcţionează în condiţii optime şi capacitatea de concentrare şi memorare scade este important să menţinem un stil de viaţă sănătos, caracterizat prin alimente corespunzătoare, odihnă regulată, activităţi în aer liber.
Pentru îmbunătăţirea memoriei şi concentrării există pe piaţă o gamă largă de produse disponibile fără reţetă, cel mai cunoscute fiind produsele care conţin extracte de ginkgo biloba. Proprietăţile unice ale acestei plante utilizate încă din vechime în medicina tradiţională chineză se datorează numeroaselor substanţe active pe care le conţine, cum ar fi flavonoidele şi terpenele care contribuie la buna funcţionare a întregului organism stimulând circulaţia sangvină şi având rol antioxidant.
Lecitina este extrem de importantă deoarece intră în compoziţia membranelor celulare, făcând parte din fiecare celulă vie. Aceasta ajută procesele metabolice şi are de asemenea un impact pozitiv asupra sistemului nervos şi cardiovascular. Cea mai importantă arie de acţiune a lecitinei este sistemul nervos deoarece protejează teaca de mielină a ţesutului nervos. Lecitina este cunoscută şi pentru contribuţia sa în procesele de memorare şi învăţare şi pentru creşterea capacităţii de concentrare, fiind recomandată administrarea concomitent cu extractul de ginkgo biloba.
Pentru mai multe recomandări, specialiştii Hyperici sunt la dispoziţia pacienţilor în farmaciile din judeţ.
Carmen Holban, director asociat HypericiFarm