Site icon stiriDB

Hortensia – cum îi poţi schimba culoarea

De la inceputul primaverii pana toamna tarziu cand cade prima bruma, hortensia parcurge cea mai favorabila etapa din “viata” sa, ca planta de gradina. Drept dovada, bulgarii de flori sunt mai bogati si frumosi ca oricand in timpul verii.

Numele stiintific, Hydrangea, vine din grecescul “hydros” si face trimitere la faptul ca este o mare admiratoare a apei. Chiar daca iubeste si caldura, hortensia are cea mai mare nevoie de udare corespunzatoare, altfel frunzele sunt in pericol sa se ofileasca. Acest arbust creste cel mai usor in sol bine drenat, cu o multime de materie organica.

Hortensiile prefera zonele partial umbrite, si nu prospera niciodata in locatiile expuse direct la razele solare. Pentru a nu se deshidrata, puteti alege un loc in care soarele nu este prezent pe toata perioada zilei, cum ar fi langa peretele unei cladiri. In functie de nivelul de precipitatii si de arsita din atmosfera, hortensiile se uda macar o data sau de doua ori pe saptamana.

Un lucru deosebit de interesant la hortensii este acela ca nuanta florilor nu este determinata doar de specie, ci si de pH-ul solului. Acest lucru inseamna ca, intr-o oarecare masura, avem posibilitatea de a alege culoarea viitoarelor flori! Plantate intr-un sol acid, florile vor avea o nuanta albastruie, in vreme ce plantate intr-un sol alcalin, acestea vor capata nuante de roz sau rosu. Daca nu stii ce sa faci pentru ca florile sa devina roz, ingroapa toamna, odata cu sapatul, o cantitate mica (cateva sute de grame la 3 m patrati) de var in jurul plantei. Pentru flori de culoare albastruie, procedeaza la fel, dar inlocuieste varul cu scoarta de copac, coji de fructe si rumegus.

Cea mai raspandita si incarcata de semnificatii dintre specii este hortensia roz. Un buchetel de hortensii roz oferit unei femei simbolizeaza pasiunea si emotia cu care privesti acea persoana. Hortensiile se mai daruiesc la orice ocazie speciala, zile de nastere, nunti sau botezuri.

Cinci sfaturi să ai hortensia mereu înflorită

  1. Lipsa florilor la hortensii poate fi cauzată de prea multă umbră. Hortensiilor le priește soarele de dimineață, deci locurile unde ai soare doar până în prânz. Așa că dacă o ții pe pervaz sau balcon unde bate soarele toată ziua, vezi cum faci să o muți. În grădină, le place umbra parțială, așa că dacă ai copaci sau în curte, plantează-le sub ele. Coroana copacilor va asigura hortensiilor umbra parțială care le place. Este ideal să le plantezi în partea de nord și est grădinii, ca să beneficieze de umbra asta. Orientarea asta ferește hortensiile la finalul iernii pentru a înflorii prea devreme. Dacă se întâmplă să-ți înflorească prea devreme, florile vor îngheța și nu te vei mai bucura de ele tot restul anului.

2. Și udarea este o problemă pentru lipsa florilor la hortensii. Mulți oameni au tentația să pună prea multă apă, mai ales că hortensia este o plantă mare. E adevărat că pe timp de vară au nevoie de apă mai multă, dar asta înseamnă să fie udate de două ori pe săptămână. Toamna, udarea o dată pe săptămână e suficientă.

  1. Mulți pasionați de flori se gândesc că toate plantele pot fi stimulate prin tăiere sau că florile uscate e musai să fie curățate. Dar atenție că florile hortensiilor nu se taie și nici nu se îndepărtează. Se lasă să se usuce până vor cădea de la sine sau se intervine în anul următor pentru curățarea lor. În caz contrar, în următorul an nu mai înflorește abundent. Deci, dacă nu ți-a făcut multe flori anul ăsta, vezi să nu repeți greșeala și să le înlături din nou pe cele uscate.
  2. Dacă ții hortensia pe balcon ai grijă să-i asiguri suficient aer. Mulți oameni cred că doar lipsa apei sau luminii dăunează plantelor, dar și cantitatea de oxigen contează. În plus, fiind o plantă de grădină, trebuie acomodată cu ciclurile de zi-noapte, respectiv contrastul de temperaturi din perioada toamnei. Altfel, la o temperatură mereu constantă, va trăi, dar nu va înflori. Deci, pune-o pe un balcon deschis sau dacă e termoizolat, lasă fereastra deschisă.
  3. Ca să o ajuți cu înflorirea, vezi că poți găsi un îngrășământ special pentru hortensie. Este sub formă granulată și costă cam 30-35 lei cutia de 800 de grame (cel de la Vilmorin). La început de toamnă, adaugă cam 25-40 de grame pentru o singură plantă. Acest îngrășământ este bogat în magneziu, care ajută planta să aibă și un colorit frumos. Atenție! Să te ferești de îngrășămintele cu azot. Acestea stopează înflorirea.