Un procent foarte mare din populația lumii fumează. Unii fumează tutun, alții fumează țigări electronice în timp ce alții fumează alte plante, mai mult sau mai puțin legale. Cert este că fumatul este un viciu de neoprit, care a schimbat lumea într-un mod incredibil. Puțini știu că fumatul, cel puțin în Europa, Asia și America, este prezent de mai puțin de 500 de ani.
Și mai puțini știu că țigara electronică a apărut în urmă cu doar 13 ani, ca alternativă la fumatul clasic. Vom încerca, așadar, să trecem prin istoria tutunului pentru a descoperi motivele pentru care astăzi există miliarde de oameni care nu pot să își înceapă ziua fără țigară.
Când s-au hotărât oamenii să fumeze?
Anul 1558 este anul în care tutunul a fost adus în Europa, fiind anul în care Jean Nicot i-a trimis tutun reginei Franței, recomandându-l ca fiind o plantă vindecătoare. Tutunul era o plantă nouă, ajunsă în Europa recent, din America, și faptul că Regina Franței a început să îl folosească a însemnat startul unei expansiuni uriașe.
Nu a durat multă vreme până când scopul acestei plante s-a transformat dintr-unul medicinal într-unul recreațional.
În următorii ani, fumătorii au reușit să dezvolte pipa, să inventeze trabucul și ulterior țigările de foi, prezente astăzi în toate magazinele din lume.
De-a lungul timpului, tutunul a stârnit foarte multe controverse, a dus la adevărate războaie și a reprezentat, pentru unii, un adevărat stil de viață.
În România, tutunul a apărut la mijlocul secolului XVI, 200 de ani mai târziu construindu-se și prima fabrică de prelucrare a lui.
Când și de ce a apărut țigara electronică?
Revenim în zilele noastre, când tutunul este o adevărată industrie, pusă în pericol de țigara electronică. Un kit țigara electronică poate să facă tot ceea ce face o țigară clasică, însă vine cu avantaje serioase, pe care mulți fumători le apreciază. Revenim ceva mai târziu la avantaje. Momentan, descoperim istoria țigării electronice.
Prima idee de a dezvolta o astfel de țigară i-a revenit lui Herbert A Gilbert, care patentează în 1963 un dispozitiv asemănător țigărilor electronice de astăzi. Dispozitivul nu ajunge să fie comercializat, însă.
Abia în 2003, inspirația lui Hon Lik, un farmacist chinez, dă naștere țigării electronice pe care o știm cu toții. Motivat de moartea tatălui său, în urma unui cancer la plămâni provocat de tutun, Hon Lik a început să utilizeze un dispozitiv electronic pentru a vaporiza lichid cu nicotină diluată. Ideea chinezului a fost deosebită, pentru că a dizolvat nicotina în propilen-glicol și a utilizat un cartuș de plastic pentru rezervor și muștiuc în același timp.
Din 2004, când a început comercializarea acestui tip de țigară, popularitatea sa a cunoscut o creștere impresionantă. Astăzi, avem magazine special dedicate fumatului electronic, precum www.smokemania.ro și descoperim sute de modele, mii de arome și milioane de fumători care aleg varianta electrică pentru viciul lor.
Țigara electronică, controversată
Evident, de la apariție până în prezent, țigara electronică a născut o mulțime de controverse. Este un lucru cât se poate de normal, în condițiile în care a lovit o industrie de miliarde de euro și o amenință cu extincția. S-au scris multe articole despre cât de nesănătoasă este țigara electronică și eventualele efecte negative pe care aceasta le aduce, însă ceea ce este cert, este faptul că foarte mulți cercetători au considerat că nu este cancerigenă, nu conține substanțe periculoase și te ajută să te lași de fumat.
Controverse vor mai fi, fără doar și poate, fiind normal faptul că producătorii de tutun sa contraatace și să încerce sa își salveze produsul. Se pare, însă, că aceiași producători de tutun încep să ia în considerare producția țigărilor electronice, ceea ce reprezintă un pas mare spre viitor.
Care sunt avantajele țigării electronice
Țigara electronică este avantajoasă? Cu siguranță! Atât din punct de vedere al prețului, cât și din punct de vedere al efectelor pe care le are. Statistic, un fumător cheltuie mai puțini bani dacă fumează țigări electronice și pe lângă asta, reușește să câștige următoarele avantaje:
Prezintă un risc mult mai mic de a dezvolta cancer. În țigara clasică există peste 4000 de substanțe care provoacă această boală necruțătoare. În țigara electronică nu s-a descoperit încă o astfel de substanță, deci putem spune fără probleme că avem de a face cu un mod mult mai sănătos de a fuma.
Nu deranjează. O mare problema a țigărilor clasice este reprezentată de fumatul pasiv. Într-o încăpere în care există un fumator, toți cei din jurul său sunt obligați să inhaleze fum. Acest lucru a dus la o mulțime de dispute și la legi părtinitoare pentru una sau cealaltă parte. Țigara electronică nu produce fumat pasiv, nu miroase urât și nu deranjează.
Nu impregnează miros de tutun. Mirosul de tutun din haine, din mâini, din mobilă sau din aer este cu adevărat insuportabil, chiar și de către fumători. Din fericire, țigara electronică nu lasă acel miros neplăcut, fiind chiar atractivă din punct de vedere al simțului olfactiv. Poți să găsești o mulțime de soluții aromate care să îmbunătățească ambianță dintr-o cameră în care se fumează.
Țigara electronică poate să fie fumată oriunde. Este interzisă, într-adevăr, într-o mulțime de locuri publice, însă chiar și așa, poate să fie fumată în mult mai multe locuri decât îi sunt permise țigării clasice. Asta înseamnă că te poți bucura de viciul tău fără să fii nevoit să ieși mereu afară, în frig.
Te ajută să te lași de fumat. Nu în ultimul rând, țigara electronică te ajută să te lași de fumat. Un mare avantaj pe care îl prezintă este faptul că îți permite să dozezi nicotina pe care o inhalezi. Cu toții știu ca nicotina este substanța care generează viciul de a fuma, așadar, dacă inhalezi din ce în ce mai puțină, nevoia de tutun dispare. Evident, rămâne dependența de gest, însă atâta vreme cât este un gest inofensiv, nu ai niciun motiv să nu îl continui.