Festivalul concurs naţional ”Ileana Sărăroiu”, în perioada 19-20 noiembrie, la Târgovişte
Festivalul concurs naţional ”Ileana Sărăroiu” va avea loc în perioada 19-20 noiembrie la Casa Tineretului din Târgovişte.
Festivalul este organizat de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, prin Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, se află la a IV-a ediţie, iar concurenţii sunt din judeţele Dâmboviţa, Argeş, Bacău, Bihor, Botoşani, Brăila, Gorj, Mureş, Olt, Prahova, Suceava.
”Concurenţii vor interpreta un cântec acompaniaţi de Orchestra Populară Chindia, condusă de dirijor Ionuţ Dumitrescu şi o baladă sau o doină (fără acompaniament), ambele reprezentând zona etnofolclorică din care provine (piese culese sau repertoriu personal) sau o piesă din repertoriul Ilenei Sărăroiu şi va purta costumul autentic al zonei pe care o reprezintă. După concurs vom avea invitaţi speciali care vor susţine un moment artistic, Mariana Deac şi Gelu Voicu. În a doua zi a festivalului vor fi premiaţi câştigătorii (…). După ce câştigătorii vor suţine un moment muzical, va fi rândul invitaţilor, Maria Loga şi Mioara Velicu dar şi Ansamblul folcloric Flori Dâmboviţene”, se arată într-un comunicat al Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa, remis marţi.
Ileana Sărăroiu s-a născut pe data de 25 septembrie 1936, în localitatea Valea Voievozilor, judeţul Dâmboviţa.
”Printr-un repertoriu de cântece populare munteneşti de o deosebită frumuseţe, prin ţinuta scenică şi expresivitatea interpretării solista a reuşit să impună, în minunatul spaţiu etnofolcloric românesc, trăsăturile specifice zonei noastre. Ileana Sărăroiu reprezintă un adevărat model pentru toţi tinerii care îşi doresc să ajungă interpreţi adevăraţi ai cântecului dâmboviţean. Tocmai de aceea, Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa şi-a propus să-i celebreze memoria prin acest festival, care se doreşte un cadru de lansare profesională a tinerilor. De asemenea, acest eveniment îşi propune cultivarea interesului tinerilor interpreţi pentru cântecul popular, pentru culegerea cântecelor vechi şi preluarea lor în repertoriile proprii, prin interpretarea în stil personal”, se mai arată în comunicatul Centrului Judeţean de Cultură Dâmboviţa.