Expoziţie cu fotografii ale Curţii Domneşti Târgovişte, cum s-a transformat în ultimele două secole

Expoziţie cu fotografii ale Curţii Domneşti Târgovişte, cum s-a transformat în ultimele două secole

O expoziţie cu fotografii de arhivă care ilustrează cum s-a modificat Curtea Domnească în ultimele două secole va avea loc pe 8 septembrie, la Târgovişte, se arată într-un comunicat al Complexului Muzeal Naţional Curtea Domnească, remis joi.

”Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte vă invită la vernisajul expoziţiei ‘Imaginea Puterii – Puterea Imaginii’ Restaurarea Curţii Domneşti din Târgovişte în fotografii de arhivă, ce va avea loc vineri, 8 septembrie, ora 12.30, la Curtea Domnească – beciul Petru Cercel (…). Perspectiva din care încercăm să abordăm acest subiect, cea a puterii de atracţie a vestigiilor, manifestată într-o perioadă îndelungată de timp, orientează interesul publicului asupra importanţei actuale a monumentelor istorice, supuse unor variate procese de restaurare”, se arată în comunicatul Complexului Muzeal Naţional Curtea Domnească.

În document se mai arată că s-au realizat în decursul timpului studii dedicate complexului de la Târgovişte, însă până acum nu s-a încercat realizarea unei istorii în imagini de arhivă.

”Am considerat acest demers extrem de necesar, mai ales că reşedinţa domnească a reuşit, prin puterea pe care o exercită până în prezent, să se constituie într-un reper ferm al istoriei civilizaţiei medievale româneşti (…). Demersul nostru este organizat respectând criteriul cronologic, corespunzător apariţiei primelor picturi, schiţe, gravuri şi desene păstrate şi publicate sau fotografii care surprind procesele de restaurare petrecute vreme de aproape două secole”, se mai precizează în comunicatul Complexului Muzeal Naţional Curtea Domnească

Expoziţia va fi  deschisă în perioada 8 septembrie – 31 octombrie 2017.

Cea mai recentă restaurare a Curţii Domneşti din Târgovişte a avut loc în perioada 2008-2011, cu fonduri europene. Costurile s-au ridicat la 3,5 milioane de euro, iar specialiştii, dar şi autorităţile şi turiştii au fost intrigaţi că la lucrări s-au folosit termopane la închiderea unei săli, dar şi gresie în aceeaşi locaţie. La scurt timp după reabilitare au apărut probleme cu condensul, apa curgea pe pereţi, iar angajaţii complexului puneau găleţi pentru a o colecta.

Curtea Domnească din Târgovişte reprezintă un complex de clădiri şi fortificaţii medievale ce au avut rol de reşedinţă a unor voievozi ai Ţării Româneşti .

Curtea Domnească este atestată în timpul lui Mircea cel Bătrân. Dezvoltarea şi extinderea fortificaţiilor s-au făcut însă o jumătate de veac mai târziu, posibil în timpul domniei lui Vlad Dracul sau chiar în timpul lui Vlad Ţepeş. După mijlocul veacului al XV-lea, fortificaţiile curţii domneşti devin cele mai mari din ţară, şanţul de apărare, lat de aproximativ 20-24 de metri şi adânc de 4 metri, fiind întărit cu pari de lemn dispuşi oblic în mal.

Aflat în incinta Curţii Domneşti, Turnul Chindiei este monument emblematic pentru municipiul Târgovişte, fiind construit în jurul anului 1460.

error: Conţinut protejat !!