Institutul ”Elie Wiesel” cere Primăriei Târgovişte retragerea titlului de cetăţean de onoare acordat în anul 2000 mareşalului Ion Antonescu, personaj controversat al istoriei noastre (condamnat pentru crime de război şi al cărui nume nu a fost reabilitat).
Despre această situaţie de la Târgovişte se vorbeşte şi în ”Raportul privind situaţia libertăţii religioase în România în anul 2013” al Ambasadei SUA la Bucureşti.
”Încălcând legislaţia în vigoare, primarul oraşului Târgovişte a continuat să refuze să anuleze titlul de cetăţean de onoare acordat mareşalului Ion Antonescu, liderul român pro-nazist din perioada celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost executat drept criminal de război responsabil de uciderea a 280.000 de evrei români şi ucraineni”, se arată în raportul postat pe pagina de internet a Ambasadei SUA la Bucureşti.
Reprezentanţi ai institutului ”Elie Wiesel” au declarat pentru stiriDB că au trimis o adresă către Primăria Târgovişte, în urma căreia nu s-a primit niciun răspuns, dar numele lui Ion Antonescu a fost scos de pe pagina de internet a primăriei, unde sunt prezentaţi cetăţenii de onoare.
”În privința adresei amintite, transmise de către Institutul „Elie Wiesel” către Primăria și Consiliul Local din Târgoviște, nu s-a primit niciun răspuns din partea acestor autorități publice”, se arată într-o adresă a Institutului ”Elie Wiesel” către stiriDB.
În document se face referire şi la lagărul de evrei de la Teiş.
”În ceea ce privește lagărul de la Teiș-Târgoviște vă putem spune ca a fost înființat în iulie 1941. Aici au fost internați evrei evacuați din Ploiești (1190 de persoane) și 157 de români comuniști și legionari. Lagărul a funcționat până în noiembrie 1941 când o parte dintre cei internați la acel moment (213 persoane) au fost mutați la Găești pentru muncă în folos obștesc, iar o altă parte (235 persoane) au fost eliberați și au primit dreptul de a-și stabili reședința în orice capitală de județ cu excepția regiunii petrolifere și a Bucureștiului”, se mai spune în adresa Institutului ”Elie Wiesel”.
Mareşalul Ion Antonescu a primit titlul de cetăţen de onoare al municipiului Târgovişte pe 8 septembrie 2000. În acel an 24 de persoane au primit titlul de cetăţean de onoare al municipiului, printre acestea Ion Iliescu, Ilie Ilaşcu.
Un an mai târziu şi Adrian Năstase primea titlul de cetăţean de onoare al municipiului Târgovişte. Şi îl amintim pentru că Guvernul Năstase a dat în martie 2002 o ordonanţă de urgenţă „privind interzicerea organizaţiilor şi simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob şi a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârşirea unor infracţiuni contra păcii şi omenirii”. Asta s-a întâmplat la presiunea publică, după ce au fost amplasate mai multe statui ale lui Ion Antonescu sau unele străzi au fost numite după mareşal.
La Târgu Mureş, ca să ajungi la Memorialul Victimelor Holocaustului trebuia să treci pe Bulevardul ”Ion Antonescu”. Consilierii locali de la Târgu-Mureş au fost somaţi de reprezentanţii Ligii „Pro Europa” (LPE) să înceapă demersurile pentru schimbarea numelui bulevardului Ion Antonescu, în caz contrar aleşii locali fiind pasibili de puşcărie. Numele străzii este acum Bulevardul Cetății.
Mareşalul Ion Antonescu a fost cetăţean de onoare şi la Piatra Neamţ, dar autorităţile locale i-au retras titlul.
În schimb autorităţile locale din Târgovişte, în Enciclopedia municipiului Târgovişte, lucrare editată în 2011 şi finanţată în întregime de Primăria Târgovişte scriu despre legătura dintre mareşal şi municipiu. Tot în enciclopedie sunt enumeraţi cetăţenii de onoare, printre care şi Ion Antonescu.
ANTONESCU, lon (2.VI.1882, Piteşti, Argeş — 1.V1.1946, Jilava, București) General, mareşal, „conducător al statului”. Absolvent al mai multor şcoli militare: Şcoala Fiilor de Militari Craiova (1902), Şcoala de Cavalerie Târgovişte (1906), Şcoala Superioară de Război — Saint-Cyr (Franţa, 1911), Studii de Stat Major (1912), Şcoala de Observatori Aerieni Bucureşti (1913). A parcurs întreaga ierarhie militară, de la gradul de sublocotenent (1904) la cel de mareşal (1941). A deţinut înalte funcţii militare şi politice: comandant de Şcoală militară, ataşat militar la Paris şi Londra (1924-1926), ministrul Apărării naţionale (1937-1938), preşedinte al Consiliului de Miniştri şi „conducător” al statului (septembrie 1940 — august 1944). Antonescu a fost prezent la Târgovişte în anii 1904-1906 când a urmat cursurile Şcolii de Cavalerie, în 1915 în calitate de comandant de escadron de cavalerie şi în anii 1920- 1922 când a indeplinit funcţia de comandant al acestei distinse instituţii militare. În toamna anului 1940 a vizitat oraşuI Târgovişte, prilej cu care şi-a arătat disponibilitatea pentru identificarea unor resurse financiare în scopul unor lucrări de reabilitare şi înfrumuseţare a oraşului. Primarul Lazăr Petrescu l-a caracterizat ca fiind „marele ctitor al oraşului Târgovişte”. În anul 2000, Primăria municipiului Târgovişte i-a acordat titlul de „Cetăţean de Onoare”, post-mortem. (M.C.)
Enciclopedia municipiului Târgoviște, 2011