Un eveniment dedicat iei a avut loc, miercuri, cu ocazia Zilei Internaționale a Iei, pe Platoul Bucegi, lângă Sfinx, participanții la evenimentul care include și petrecere câmpenească la înălțime fiind invitați să poate cămăși tradiționale românești.
Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Primăriei Buşteni.
Zona unde sunt Sfinxul şi Babele este disputată de judeţele Dâmboviţa şi Prahova. E regretabil pentru dâmboviţeni că autorităţile locale din Dâmboviţa nu se implică suficient pentru a-şi adjudeca turistic zona. De asemenea şi ONG-uri ar trebui să se implice, multe având ca scop declarat tocmai promovarea turistică a zonei montane din Dâmboviţa. Pliantele făcute de Consiliul Judeţean Dâmboviţa folosesc imaginea Sfinxului, însă ar trebui luat exemplu de la cei din Prahova şi organizate evenimente cu caracter simbolic la Sfinx.
Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor evenimentului ‘RomânIA cântă cu Flori de IE!’, ia românească a fost sărbătorită, anul acesta, în preajma Sfinxului din Bucegi, considerat un loc ‘magic’ al României.
Începând cu ora 14,30, în program era o prezentare-eveniment a iei autentice, pe acordurile de nai ale artistului Nicolae Voiculeț, iar participanții au fost încurajați să își poarte, cu această ocazie, propriile ii.
‘Zâne frumoase vor purta cu mândrie ia românească și se vor prinde în horă, într-un dans nemaivăzut, iar călușarii ne vor aminti și ei, tot pe ritmuri autentice, de frumoasele tradiții românești. Împreună vom cunoaște istoria cămășii tradiționale românești, devenită celebră în lumea întreagă. Vom vorbi despre culori și broderii minunate și ne vom bucura de marea sărbătoare la o petrecere câmpenească la înălțime, la propriu și la figurat, cu sprijinul Primăriei Bușteni’, menționează organizatorii, florideie.ro.