Site icon stiriDB

Electoral: Cezar Preda (PNL): Parlamentul României trebuie să se reformeze

cezar-preda-pnl

Parlamentul României trebuie să se reformeze, în condiţiile în care lucrează acum nu este eficient, nu face altceva decât să legifereze ceea ce guvernele produc prin ordonanţe, a declarat, într-o conferinţă de presă, la Târgovişte, vicepreşedintele PNL Cezar Preda.

”E clar că este un parlament pe care cetăţenii nu îl iubesc şi nu îl apreciază şi nu îl respectă, dar pentru a creşte şi respectul şi, până la urmă, percepţia publică, Parlamentul trebuie să aibă o reformă adevărată. Iar reforma Parlamentului este numai şi numai voinţă politică. PNL are această voinţă politică, pentru că Parlamentul României trebuie să se reformeze. Aşa cum lucrează acum, el nu este nici eficient, nu face altceva decât să legifereze ceea ce guvernele României produc prin ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă”, a afirmat Cezar Preda.

Acesta spune că în ultimii nouă ani Parlamentul a avut un procent redus de legiferare proprie, prin iniţiativele Parlamentului, iar guvernele au emis în această perioadă peste 2.000 de ordonanţe.

”Cetăţenii României sunt mai mult bulversaţi sau, mai bine zis, sunt duşi într-o zonă a neînţelegerii actelor normative pe care Parlamentul le emite. Aşa cum am mai spus, între 2004 şi 2015 guvernele României au emis 2.190 de ordonanţe şi ordonanţe de urgenţă. Aceste ordonanţe au trebuit legiferate în trei legislaturi. Contribuţia Parlamentului cu legislaţie proprie, cu iniţiativele parlamentarilor sunt numai în proporţie de 6,5%, restul este gândirea de legiferare a guvernelor României. Aşa că, dacă ar fi să fim pragmatici, în ţara noastră nu a legiferat Parlamentul, ci guvernele României. Şi cine a legiferat? Acei funcţionari, că nu miniştri produc ordonanţele, care nu au apărat interesele României totdeauna, ci şi interesele grupurilor şi rezultatul se vede: o corupţie generalizată şi un Parlament decorativ”, a precizat Cezar Preda.

Acesta a vorbit şi despre propunerile PNL de reformă a Parlamentului.

”În privinţa reformei Parlamentului, noi am prezentat un punctaj, de ce credem că trebuie modificat sistemul de prezenţă la Parlament, de legiferare, atât în plen, cât şi în comisii, prezenţa în teritoriu, apoi modul în care Parlamentul joncţionează Camera Deputaţilor şi Senatul în iniţiativele legislative, cum se întâlnesc ele într-o transparenţă şi într-o legalitate când se transferă actele normative de la o cameră la alta şi nu în ultimul rând modul în care Guvernul trebuie să colaboreze cu Parlamentul pentru ca legiferarea să fie un act transparent şi obligatoriu cu dezbatere publică”, a adăugat Cezar Preda.

Cezar Preda este preşedinte interimar al PNL Dâmboviţa şi va candida la alegerile parlamentare din acest an, fiind primul pe lista de candidaţi a PNL Dâmboviţa la Camera Deputaţilor.