Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dâmboviţa informează că s-a reluat, luni, 6 aprilie 2015, furnizarea apei prin sistemul public de alimentare la Răcari, după ce s-a eliminat riscul de contaminare.
În urmă cu câteva zile tot DSP anunţa că apa nu este potabilă. În tot acest timp, Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa nu a oferit nicio informaţie.
DSP a susţinut că probele biologice au arătat că apa furnizată de Compania de Apă Târgovişte Dâmboviţa prin sistemul de alimentare la Răcari nu este potabilă.
Cea mai mare problemă a companiei de apă legată de potabilitatea apei a fost anul trecut când la Aninoasa s-a livrat apă cu dejecţii. În martie 2015, aceeaşi companie de apă din Dâmboviţa livra la Găeşti apă cu detergenţi.
[spoiler title=”Comunicat de presă DSP Dâmbovița” style=”fancy” open=”yes” icon=”plus-circle”]Directia de Sanatate Dambovita informeaza consumatorii orasului Racari ca astazi 6.04.2015, Compania de Apa a decis reluarea furnizarii apei in zona blocurilor fiind eliminat riscul de contaminare a retelei interioare de distributie a apei.
Decizia survine ca uramre a realizarii unei retele supraterane, renuntandu-se la conductele vechi care traverseaza subsolurile inundate.
Analizand rezultatele probelor de apa recoltate atat de catre reprezentantii Companiei de Apa Targoviste Dambovita cat si de catre specialistii institutiei noastre, am concluzionat ca neconformitatea parametrului “clor residual liber” se datoreaza unei concentratii crescute a manganului de origine naturala, provenit din sursa, precum si gestionarii defectuoase a procesului de clorinare.
Directia de Sanatate Publica a impus producatorului de apa urmatoarele masuri:
-reevaluarea din punct de vedere tehnic a intregului sistem de alimentare cu apa tinand cont de necesitatea montarii unei trepte de demanganizare si a unui rezervor de inmagazinare de o capacitate adecvata consumului care sa asigure amestecul si timpul optim de contact intre substanta clorigena si apa.
-gestionarea corecta a procesului de clorinare astfel incat concentratia clorului rezidual liber sa respecte valorile impuse de legislatia sanitara si sa previna orice risc de contaminare microbiologica a apei.
-monitorizarea in continuare cu un ritm intensificat a calitatii apei furnizate tuturor locuitorilor orasului Racari.
-anuntarea de indata a Directiei de Sanatate Publica Dambovita cu privire la orice avarie, incident, probe neconforme care ar putea avea impact asupra sanatatii publice.
Primaria Racari in colaborare cu Compania de Apa Targoviste-Dambovita a demarat actiunea de vidanjare a subsolurilor blocurilor afectate si decolmatare a rigolelor stradale, actiune ca va continua si in zilele urmatoare.
S-a discutat la nivelul administratiei publice locale necesitatea contractarii in cel mai scurt timp de catre proprietarii imobilelor a serviciilor de vidanjare periodica cu un operator specializat.
Directia de Sanatate Publica Dambovita va continua monitorizarea calitatii apei si va supraveghea epidemiologic zona prin reteaua de medicina de familie.
DIRECTOR EXECUTIV ,
Dr.Sorin Stoica
[/spoiler]