Site icon stiriDB

DSP Dâmboviţa: Peste 1.500 de afecţiuni respiratorii în acest an; activitate gripală sporadică

Peste 1.500 de afecţiuni respiratorii au fost înregistrate în Dâmboviţa în acest an, la acest moment fiind o activitate gripală sporadică, se arată într-un comunicat al DSP Dâmboviţa, remis, joi.

„În urma centralizării  datelor colectate de la furnizorii de servicii medicale, au fost diagnosticate 1.527 de afecţiuni respiratorii, din care 134 de cazuri internate: 6-12 ianuarie 2020: 566 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare cu 32 de cazuri internate şi 120 de pneumonii din care 35 de cazuri spitalizate; 13-19 ianuarie 2020 :729 de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, din care 35 de cazuri internate şi 112 pneumonii din care 32 de cazuri spitalizate”, precizează DSP Dâmboviţa.

Conform sursei citate, la nivelul judeţului activitatea gripală este una sporadică. De la începutul sezonului 2019-2020, o pesoană din Dâmboviţa a murit, în luna decembrie a anului trecut. Acesta avea 54 de ani, era diagnosticat cu gripă şi internat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgovişte.

„De la începutul sezonului de supraveghere şi până la data de 19 ianuarie 2020, au fost confirmate de către laboratorul Institutului Cantacuzino Bucureşti, 10 cazuri de gripă AH1 şi B, 9 dintre acestea fiind diagnosticate în ultimele două săptămâni de supraveghere. Situaţia privind gripa şi infecţiile virale ale căilor respiratorii superioare este sub supraveghere epidemiologică şi monitorizare permanentă, iar la acest moment, conform criteriilor de  evaluare a formelor de manifestare, în judeţul nostru se desfăşoară o activitate gripală sporadică”, informează DSP Dâmboviţa.

Gripa este o boală infecţioasă acută cu potenţial epidemic crescut, care se transmite de la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferite obiecte contaminate cu secreţiile nazofaringiene ale persoanei bolnave.

„Recomandăm imunoprofilaxia cu vaccinuri antigripale, dar numai după un consult medical şi numai prin intermediul unui cabinet de medicină de familie. În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită a persoanelor cu risc mare de a contacta boala şi de a face complicaţii grave, au fost vaccinate 54.867 de persoane”, se mai arată în comunicatul DSP Dâmboviţa.